El blog del periodista Txerra Cirbián, desde 2005

Mes: abril 2005 (Página 1 de 3)

Carril-bici

L’escena pot passar i passa en qualsevol moment: un cotxe, furgoneta o camió aparcat al carril-bici d’una gran ciutat… diguem que és Barcelona. Un ciclista veu barrat el pas, treu el braç i es posa al carril dels automòbils. Una mica més a la seva esquerra, una agent de la Guàrdia Urbana, encara que en serveis d’oficines, com indica la seva vespa, i no pas en tasques de trànsit, veu la situació i passa d’ella. El ciclista li pica el timbre de la seva bici i ella, com si res. Tornar a sentir-se el timbre. I la guàrdia li fa una senya: a mi no em toca aquesta feina, noi, així que f…
I la furgo, tranqui, amb els intermitents posats…
Tampoc vull exonerar els ciclistes que ho fan malament, però això ja és una altra història.

Carril-bici

La escena puede pasar y pasa en cualquier momento: un coche, furgoneta o camión están aparcados en el carril-bici de una gran ciudad, como Barcelona.
Un ciclista ve cerrado el paso, saca el brazo y se pone en el carril de los automóviles.
Algo más a su izquierda, una agente de la Guardia Urbana, aunque en servicios de oficinas, como indica su Vespa, y no en tareas de tráfico, ve la situación pero no hace nada: pasa del tema.
El ciclista toca el timbre de su bici y ella no hace caso: como si nada. Vuelve a oírse el timbre. Y la agente le hace una seña: a mí no me toca ese trabajo, hombre…
Y la furgoneta, tranquila, con los intermitentes puestos…

Cinema… i cinema

Ahir parlava amb el meu fill de cinema, en concrect de L’enfonsament, amb molt bon criteri em deia que s’ha de veure per poder-ne parlar. Vaig estar d’acord amb ell.
Quan em dedicava a la crítica de cinema m’ho empassava tot. A alguns festivals hi entrava a les 9 del matí a veure pel·lícules i no en sortia fins la una de la matinada… i així, cada dia dels nou o deu que durava el certamen. Valia la pena? La veritat és que sí, encara que hi havia molta porqueria…
Tornant a la qüestió inicial… S’ha de veure una pel·lícula com la de Hitler?
Potser sí, però jo no vull: no vull perdre tres hores del meu temps veient els últims dies d’en Hitler, encara que Bruno Ganz estigui esplèndid. No vull… És el meu temps i ho considero una posició ideológica.
Com va ser anar a veure La pilota basca i Hi ha motiu, per exemple.

Cine… y cine

Ayer hablaba con mi hijo de cine, en concreto de El hundimiento. Con muy buen criterio, me decía que se ha de ver de todo para poder hablar de ello. Estuve de acuerdo con él.
Cuando me dedicaba a la crítica de cine me lo tragaba todo. En algunos festivales entraba a las 9 de la mañana a ver películas y no salía hasta la 1 de la madrugada… y así, cada día de los nueve o diez que duraba el certamen. Valía la pena? La verdad es que sí, aunque había muchas películas que no valían la pena.
Volviendo a la cuestión inicial… Se tiene que ver una película como ésta, sobre Hitler?
Quizás sí, pero yo no quiero perder tres horas de mi tiempo viendo los últimos días de Hitler, aunque el actor Bruno Ganz esté espléndido en el papel. No quiero…
Es mi tiempo y mi postura, una decisión ideológica.
Como lo fue ir a ver La pelota vasca y Hay motivo, por ejemplo.

Empar Moliner

Vaig llegir amb un somriure als llavis l’article de l’Empar Moliner, la diada de Sant Jordi, a la seva columna d’El País.
Segueix sent una divertida destroyer que fustiga tothom amb l’ironia del que és aparentment absurd.
Em sembla, i això és una apreciació personal, que escriu els seus relats –curts i corrosius– com si d’una petita obra de teatre es tractés, que ella mateix interpreta amb la modulació de veu apropiada. Aquí li sorgeix aquella veta d’actriu que ella té i que va posar en pràctica fa deu anys, quan va començar tot.

Empar Moliner

He leído con una sonrisa en los labios el artículo de Empar Moliner del día de Sant Jordi, en su columna de El País.
Sigue siendo una divertida destroyer que fustiga todo el mundo con la ironía de algo que, en apariencia, puede ser un absurdo llevado a sus últimas consecuencias.
Me parece, y esto es una apreciación personal, que escribe sus relatos –cortos y corrosivos– como si de una pequeña obra de teatro se tratara, que ella misma interpreta con la modulación de voz apropiada.
Aquí le surge aquella veta de actriz que ella tiene y que puso en práctica hace 10 años, cuando ella empezó con todo este lío.

Ventdelplà… vent del pla

No vull exercir de marujo, però vull ser testimoni de l’èxit de Ventdelplà: tinc amigues (i amics!!!) capaços de no quedar amb ningú ni dilluns ni dimarts a la nit perquè han de veure la nova sèrie de TV-3… I això que aquesta setmana hem vist com els guionistes es treien de la butxaca, per tota la patilla, un germà bessó d’en Gustau. Tot plegat per a recuperar a en Joan Crosas.
Tot això és per dir que discrepo d’en Magí Camps, que va escriure un article a La Vanguardia dimarts passat, dia 19. El text era linguïsticament excel·lent i, de fet, es va treure de la màniga un «eolónimos» per a pujar el tó intelectual… Bé… l’articulista venia a dir que no li agradava el nom.
Ho sento, però jo n’estic entusiasmat…
Potser perquè m’agraden tant els noms dels vents en català: gregal, llevant, xaloc, migjorn, garbí o llebeig, ponent, mestral, tramuntana…

Ventdelplà… viento de la llanura

No quiero ejercer de marujo, pero quiero ser testigo del éxito de Ventdelplà: tengo amigas (y amigos!) capaces de no quedar con nadie ni el lunes ni el martes por la noche, porque tienen que ver la nueva serie de TV-3…
Y esto que esta semana hemos visto como los guionistas se sacaban del bolsillo, por toda la patilla, un hermano gemelo de Gustau. Al fin y al cabo, éste había «muerto» y había que recuperar al gran actor que es Joan Crosas.
Explico esto es porque discrepo de Magí Camps, autor de un artículo en La Vanguardia el pasado martes, día 19.
El texto era linguísticamente excelente y, de hecho, se sacó de la manga un palabro («eolónimos») para subir el tono intelectual del texto…
Bien… el articulista venía a decir que no le gustaba el nombre de Ventdelplà… Lo siento, pero a mí me entusiasma el título…
Quizá porque me gustan tanto los nombres de los vientos en catalán: gregal, levante, xaloc (siroco), migjorn (sur), garbí o llebeig, poniente, mistral, tramontana…

Ratzinger versus Wenders

Encara que sembli mentida, no vull parlar d’en Benet XVI, o sigui, del ja ex cardenal Joseph Ratzinger, ex degà del Col·legi Cardinalici, ex prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe. Un senyor de 78 anys té tots els meus respectes, encara que no m’agradi gaire.
M’estimo més parlar d’en Wim Wenders, el famós director de cinema, alemany també, com el nou Papa.
Ahir sortia a la contraportada del diari La Vanguardia (veure el text En Profunditat). Li feia una entrevista en Lluís Amiguet, autor de bones entrevistes, com ara les del seu company Víctor Amela. Tenen un to especial.
Amiguet va titular (suposo que va ser ell i no el cap de redacció de torn): «No es pot ser cristà i de dretes!!!»
«Chapeau» per la frase d’en Wenders… però el «capelo» papal ja és pel Ratzinger…
Llàstima. Ha estat altra oportunitat perduda.

Ratzinger versus Wenders

Aunque parezca mentira, no quiero hablar de Benedicto XVI, o sea, del ya excardenal Joseph Ratzinger, exdecano del Colegio Cardenalicio, exprefecto de la Congregación para la Doctrina de la Fe. Un señor de 78 años tiene todos mis respetos, aunque no me guste nada de nada.
Prefiero hablar de Wim Wenders, el famoso director de cine, también alemán, como el nuevo Papa.
Ayer salía en la contraportada del diario La Vanguardia (ver el texto En Profundidad). Le hacía la entrevista Lluís Amiguet, autor de muy buenas entrevistas, como lo son las de su compañero Víctor Amela, por ejemplo. Tienen un tono especial.
Amiguet tituló (supongo que fue él y no el jefe de redacción): «No se puede ser cristiano y de derechas!»
Chapeau por la frase de Wenders… aunque el capelo papal ya sea para Ratzinger…
Lástima. Ha sido otra oportunidad perdida.

« Entradas anteriores

© 2022 Txerrad@s

Tema por Anders NorenArriba ↑

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner