El blog del periodista Txerra Cirbián, desde 2005

Mes: febrero 2006 (Página 1 de 3)

Zarra

Hi ha gols i golassos. L’últim, l’excel·lent cop de cap d’en Samuel Etoo, que va deixar gelat dimecres passat el Chelsea d’en José Mourinho.
Però hi ha un golàs mític: el de Zarra a Anglaterra en el Mundial del 1950.
Telmo Zarraonandia va ser un dels jugadors més famosos de la història del futbol espanyol i va formar part d’una llegendària davantera de l’Athlétic de Bilbao: una llista que ens recitaven de memòria els nostres pares: Iriondo, Venancio, Zarra, Panizo i Gainza.
Zarra va morir ahir als 85 anys; als lleons se’ls va escapar una llàgrima blanca i vermella.

Zarra

Hay goles y golazos. El último, el excelente cabezazo de Samuel Etoo que dejó helado el miércoles al Chelsea de José Mourinho.
Pero hay golazos míticos, como el de Zarra a Inglaterra en el Mundial de 1950.
Telmo Zarraonandia fue uno de los jugadores más famosos de la historia del fútbol español y formó parte de una legendaria delantera del Athlétic de Bilbao, cuya lista nos citaban de memoria nuestros padres: Iriondo, Venancio, Zarra, Panizo y Gainza.
Zarra falleció ayer a los 85 años; a los leones se les escapó una lágrima rojiblanca.

Papelotes


Buen trabajo periodístico el de Carles Cols en El Periódico y Josep Garriga en El País. Han sacado a la luz numerosos sondeos e informes encargados por CiU en beneficio propio, pero pagados con dinero público, que recuerdan en algunos aspectos una caza de brujas ideológica y linguística. Un escándalo de juzgado de guardia
Como escandaloso es ver –anoche, en La nit al dia, frente a Mònica Terribas– al portavoz del partido convergente, David Madí, decir que son cuatro papeles mal juntados. No fue capaz de desmentir que existen, que estaban en el Palau de la Generalitat, que los pagábamos todos.
Mientras Terribas preguntaba sobre los informes que analizaban las tendencias políticas de sus compañeros periodistas de TV-3, Madí volvía a escurrirse, insistía en echar pelotas fuera: que sólo es basura del tripartito contra CiU, que en el Ayuntamiento de Barcelona también lo hace…
Y Joan Boada, enfrente, con sus papeles, se lo miraba sin salir de su asombro.
Qué desvergüenza.

Paperassa


Bon treball periodístic el d’en Carles Cols a El Periódico i en Josep Garriga a El País. Han tret a la llum un munt de sondejos encarregats per CIU en benefici propi, però pagats amb diners públics, que recorden en alguns aspectes una caça de bruixes ideològica i lingüística. Un escàndol de jutjat de guàrdia.
Com escandalós va ser veure –anit, a La nit al dia, davant la Mònica Terribas– al portaveu del partit convergent, David Madí, dir que són paperassa, quatre relligats. No va ser capaç de desmentir que els informes existeixen, que estaven dins el Palau de la Generalitat, que els pagàvem tots nosaltres.
Mentre la periodista preguntava sobre els documents que fiscalitzaven les tendències polítiques dels seus companys de TV-3, Madí tornava a escapolir-se, insistia a tirar les pilotes fora: que només es tracta de brossa que el tripartitt llençava contra CIU, que en l’Ajuntament de Barcelona també hi havia molts sondeigs amagats…
I en Joan Boada, a l’altre costat de la Mònica Terribas, amb els seus papers a les mans, se’l mirava sense sortir de la seva sorpresa.
Quina barra, Madí!

Poder decidir

La complexa situació autonòmica actual la resumia així el dibuixant Máximo, ahir, dilluns, en el diari El País: «Els bascos volen decidir, els catalans volen decidir i els espanyols volem decidir que ells no decideixin».
Aquest és el problema: que deixin al poble decidir… i aquest és l’origen i l’èxit de la manifestació del dissabte a Barcelona.

Poder decidir

La compleja situación autonómica actual la resumía así el dibujante Máximo, ayer, lunes, en el diario El País: «Los vascos quieren decidir, los catalanes quieren decidir y los españoles queremos decidir que no decidan».
Éste es el problema: que dejen al pueblo decidir… y éste es el origen y el éxito de la manifestación del sábado en Barcelona.

Truman Capote

Truman Capote torna a estar d’actualitat gràcies a la pel·lícula Capote, protagonitzada per un destacable Philip Seymour Hoffman.
Pels afeccionats a la lectura però, sobretot, per a qui estimen l’escriptura, qualsevol moment és bo per a rellegir-lo.
He trobat en la meva biblioteca una vella edició d’Anagrama –publicada fa uns 30 anys– de Música per a camaleons.
En el seu conegut prefaci, gairebé a l’inici, Capote diu: «Un dia vaig començar a escriure, sense saber que m’havia encadenat per a tota la vida […] Al principi [escriure] va ser molt divertit. Va deixar de ser-lo quan vaig esbrinar la diferència entre escriure bé i mal; i després vaig fer un altre descobriment més alarmant encara: la diferència entre escriure bé i l’art veritable; [aquesta diferència] és subtil, però brutal».

Truman Capote

Truman Capote vuelve a estar de actualidad gracias a la película Capote, protagonizada por un destacable Philip Seymour Hoffman.
Para los aficionados a la lectura pero, sobre todo, para quienes aman la escritura, cualquier momento es bueno para releerle.
He encontrado en mi biblioteca una vieja edición de Anagrama –de hace unos 30 años– de Música para camaleones.
En su conocido prefacio, Capote habla de muchas cosas; él es el protagonista absoluto y así nos lo hace notar.
Casi al inicio, hay una frase ingenua y premonitoria, a la vez: «Un día comencé a escribir, sin saber que me había encadenado de por vida […] Al principio [escribir] fue muy divertido. Dejó de serlo cuando averigüé la diferencia entre escribir bien y mal; y luego hice otro descubrimiento más alarmante todavía: la diferencia entre escribir bien y el arte verdadero; [esa diferencia] es sutil, pero brutal».

Integrismes

Segueix el degoteig d’articles sobre els dibuixos satírics de Mahoma, com En la vinyeta del Senyor, de l’Empar Moliner, aquest dissabte en l’edició catalana del diari El País, on l’escriptora acabava per donar la volta a l’assumpte i li demanava al portaveu de la Societat de la Fe Islàmica que s’apliqués a si mateix una fàtwa.
El crític de cinema Diego Galán en el mateix diari, el divendres (veure també En Profunditat) ha aportat un toc original i ha trobat el paral·lelisme adequat.
Només li ha calgut recordar-nos les actuacions de certs integrismes catòlics: les manifestacions que va provocar Je vous salue Marie, d’en Jean-Luc Godard; el cartell d’Amén, la pel·lícula d’en Costa Gavras; el procés judicial (sobresegut) a L’última temptació de Crist, d’en Martin Scorsese, les recents queixes de l’Opus Dei per la pel·lícula El codi Da Vinci, d’en Ron Howard; i del bisbe de Tarazona pel film Teresa, mort i vida, d’en Ray Loriga, són només alguns exemples… però n’hi ha molts més.
Galán ens fa veure que la biga està en el nostre propi ull, tot i que només volem veure la palla en l’ull aliè.

Integrismos

Sigue el goteo de artículos sobre los dibujos satíricos sobre Mahoma, como En la viñeta del Señor, de Empar Moliner, este sábado en la edición catalana del diario El País, donde la escritora terminaba por dar la vuelta al asunto y le pedía al portavoz de la Sociedad de la Fe Islámica que se aplicara a sí mismo una fatua.
El crítico de cine Diego Galán en el mismo diario, el viernes (ver también En Profundidad) ha aportado un toque original y ha sabido dar con el paralelismo adecuado.
No le ha hecho falta más que recordarnos las actuaciones de ciertos integrismos católicos: casos como los de las manis que provocó Je vous salue Marie, de Jean-Luc Godard, el cartel de Amén, la película de Costa Gavras, el proceso judicial (sobreseído) a La última tentación de Cristo, de Martin Scorsese, las recientes quejas del Opus Dei por la película El código Da Vinci, de Ron Howard, y del obispo de Tarazona por el filme Teresa, muerte y vida, de Ray Loriga, son sólo unos pocos ejemplos… pero hay muchos más.
Galán nos hace ver que la viga está en nuestro propio ojo, aunque sólo queramos ver la paja en el ojo ajeno.

« Entradas anteriores

© 2022 Txerrad@s

Tema por Anders NorenArriba ↑

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner