El blog del periodista Txerra Cirbian

Mes: febrero 2006 (Página 1 de 2)

Zarra

Hi ha gols i golassos. L’últim, l’excel·lent cop de cap d’en Samuel Etoo, que va deixar gelat dimecres passat el Chelsea d’en José Mourinho.
Però hi ha un golàs mític: el de Zarra a Anglaterra en el Mundial del 1950.
Telmo Zarraonandia va ser un dels jugadors més famosos de la història del futbol espanyol i va formar part d’una llegendària davantera de l’Athlétic de Bilbao: una llista que ens recitaven de memòria els nostres pares: Iriondo, Venancio, Zarra, Panizo i Gainza.
Zarra va morir ahir als 85 anys; als lleons se’ls va escapar una llàgrima blanca i vermella.

Zarra

Hay goles y golazos. El último, el excelente cabezazo de Samuel Etoo que dejó helado el miércoles al Chelsea de José Mourinho.
Pero hay golazos míticos, como el de Zarra a Inglaterra en el Mundial de 1950.
Telmo Zarraonandia fue uno de los jugadores más famosos de la historia del fútbol español y formó parte de una legendaria delantera del Athlétic de Bilbao, cuya lista nos citaban de memoria nuestros padres: Iriondo, Venancio, Zarra, Panizo y Gainza.
Zarra falleció ayer a los 85 años; a los leones se les escapó una lágrima rojiblanca.

Papelotes


Buen trabajo periodístico el de Carles Cols en El Periódico y Josep Garriga en El País. Han sacado a la luz numerosos sondeos e informes encargados por CiU en beneficio propio, pero pagados con dinero público, que recuerdan en algunos aspectos una caza de brujas ideológica y linguística. Un escándalo de juzgado de guardia
Como escandaloso es ver –anoche, en La nit al dia, frente a Mònica Terribas– al portavoz del partido convergente, David Madí, decir que son cuatro papeles mal juntados. No fue capaz de desmentir que existen, que estaban en el Palau de la Generalitat, que los pagábamos todos.
Mientras Terribas preguntaba sobre los informes que analizaban las tendencias políticas de sus compañeros periodistas de TV-3, Madí volvía a escurrirse, insistía en echar pelotas fuera: que sólo es basura del tripartito contra CiU, que en el Ayuntamiento de Barcelona también lo hace…
Y Joan Boada, enfrente, con sus papeles, se lo miraba sin salir de su asombro.
Qué desvergüenza.

Paperassa


Bon treball periodístic el d’en Carles Cols a El Periódico i en Josep Garriga a El País. Han tret a la llum un munt de sondejos encarregats per CIU en benefici propi, però pagats amb diners públics, que recorden en alguns aspectes una caça de bruixes ideològica i lingüística. Un escàndol de jutjat de guàrdia.
Com escandalós va ser veure –anit, a La nit al dia, davant la Mònica Terribas– al portaveu del partit convergent, David Madí, dir que són paperassa, quatre relligats. No va ser capaç de desmentir que els informes existeixen, que estaven dins el Palau de la Generalitat, que els pagàvem tots nosaltres.
Mentre la periodista preguntava sobre els documents que fiscalitzaven les tendències polítiques dels seus companys de TV-3, Madí tornava a escapolir-se, insistia a tirar les pilotes fora: que només es tracta de brossa que el tripartitt llençava contra CIU, que en l’Ajuntament de Barcelona també hi havia molts sondeigs amagats…
I en Joan Boada, a l’altre costat de la Mònica Terribas, amb els seus papers a les mans, se’l mirava sense sortir de la seva sorpresa.
Quina barra, Madí!

Poder decidir

La complexa situació autonòmica actual la resumia així el dibuixant Máximo, ahir, dilluns, en el diari El País: «Els bascos volen decidir, els catalans volen decidir i els espanyols volem decidir que ells no decideixin».
Aquest és el problema: que deixin al poble decidir… i aquest és l’origen i l’èxit de la manifestació del dissabte a Barcelona.

Poder decidir

La compleja situación autonómica actual la resumía así el dibujante Máximo, ayer, lunes, en el diario El País: «Los vascos quieren decidir, los catalanes quieren decidir y los españoles queremos decidir que no decidan».
Éste es el problema: que dejen al pueblo decidir… y éste es el origen y el éxito de la manifestación del sábado en Barcelona.

Truman Capote

Truman Capote torna a estar d’actualitat gràcies a la pel·lícula Capote, protagonitzada per un destacable Philip Seymour Hoffman.
Pels afeccionats a la lectura però, sobretot, per a qui estimen l’escriptura, qualsevol moment és bo per a rellegir-lo.
He trobat en la meva biblioteca una vella edició d’Anagrama –publicada fa uns 30 anys– de Música per a camaleons.
En el seu conegut prefaci, gairebé a l’inici, Capote diu: «Un dia vaig començar a escriure, sense saber que m’havia encadenat per a tota la vida […] Al principi [escriure] va ser molt divertit. Va deixar de ser-lo quan vaig esbrinar la diferència entre escriure bé i mal; i després vaig fer un altre descobriment més alarmant encara: la diferència entre escriure bé i l’art veritable; [aquesta diferència] és subtil, però brutal».

Truman Capote

Truman Capote vuelve a estar de actualidad gracias a la película Capote, protagonizada por un destacable Philip Seymour Hoffman.
Para los aficionados a la lectura pero, sobre todo, para quienes aman la escritura, cualquier momento es bueno para releerle.
He encontrado en mi biblioteca una vieja edición de Anagrama –de hace unos 30 años– de Música para camaleones.
En su conocido prefacio, Capote habla de muchas cosas; él es el protagonista absoluto y así nos lo hace notar.
Casi al inicio, hay una frase ingenua y premonitoria, a la vez: «Un día comencé a escribir, sin saber que me había encadenado de por vida […] Al principio [escribir] fue muy divertido. Dejó de serlo cuando averigüé la diferencia entre escribir bien y mal; y luego hice otro descubrimiento más alarmante todavía: la diferencia entre escribir bien y el arte verdadero; [esa diferencia] es sutil, pero brutal».

Integrismes

Segueix el degoteig d’articles sobre els dibuixos satírics de Mahoma, com En la vinyeta del Senyor, de l’Empar Moliner, aquest dissabte en l’edició catalana del diari El País, on l’escriptora acabava per donar la volta a l’assumpte i li demanava al portaveu de la Societat de la Fe Islàmica que s’apliqués a si mateix una fàtwa.
El crític de cinema Diego Galán en el mateix diari, el divendres (veure també En Profunditat) ha aportat un toc original i ha trobat el paral·lelisme adequat.
Només li ha calgut recordar-nos les actuacions de certs integrismes catòlics: les manifestacions que va provocar Je vous salue Marie, d’en Jean-Luc Godard; el cartell d’Amén, la pel·lícula d’en Costa Gavras; el procés judicial (sobresegut) a L’última temptació de Crist, d’en Martin Scorsese, les recents queixes de l’Opus Dei per la pel·lícula El codi Da Vinci, d’en Ron Howard; i del bisbe de Tarazona pel film Teresa, mort i vida, d’en Ray Loriga, són només alguns exemples… però n’hi ha molts més.
Galán ens fa veure que la biga està en el nostre propi ull, tot i que només volem veure la palla en l’ull aliè.

Integrismos

Sigue el goteo de artículos sobre los dibujos satíricos sobre Mahoma, como En la viñeta del Señor, de Empar Moliner, este sábado en la edición catalana del diario El País, donde la escritora terminaba por dar la vuelta al asunto y le pedía al portavoz de la Sociedad de la Fe Islámica que se aplicara a sí mismo una fatua.
El crítico de cine Diego Galán en el mismo diario, el viernes (ver también En Profundidad) ha aportado un toque original y ha sabido dar con el paralelismo adecuado.
No le ha hecho falta más que recordarnos las actuaciones de ciertos integrismos católicos: casos como los de las manis que provocó Je vous salue Marie, de Jean-Luc Godard, el cartel de Amén, la película de Costa Gavras, el proceso judicial (sobreseído) a La última tentación de Cristo, de Martin Scorsese, las recientes quejas del Opus Dei por la película El código Da Vinci, de Ron Howard, y del obispo de Tarazona por el filme Teresa, muerte y vida, de Ray Loriga, son sólo unos pocos ejemplos… pero hay muchos más.
Galán nos hace ver que la viga está en nuestro propio ojo, aunque sólo queramos ver la paja en el ojo ajeno.

La mani

La mani ha sido todo un éxito: «Somos una nación y tenemos el derecho a decidir». ¡Felicidades!
Y ahora, un apunte colateral: mientras en Catalunya el tema de la reivindicación en sí misma no molesta a nadie, ni tampoco en Madrid (o al menos lo parece), cuando una manifestación así se realiza en el País Vasco siempre levanta ampollas.
Claro está que los vascos lo llaman derecho a la autodeterminación.

La mani

La mani ha estat tot un èxit: «Som una nació i tenim el dret de decidir». Felicitats!
I ara, un apunt col·lateral: mentre a Catalunya el tema de la reivindicació en si mateixa no molesta a ningú, ni tampoc a Madrid (o almenys ho sembla), quan una manifestació així es realitza al País Basc sempre aixeca butllofes.
És clar que els bascos en diuen dret a l’autodeterminació.

Fiiirmes!

Poco le ha durado la protesta al portavoz del PP en Lloret de Mar, Joaquim Teixidor. Le han puesto de patitas en la calle. ¡Las críticas hacia arriba siempre nos caen encima!
La libertad de expresión entre los populares es como la que ejerce Josep Piqué: hace un gesto, le tocan la cara y no le queda más remedio que acatar lo que digan los jefes.
Bueno, en eso se parece a casi todos nosotros, no vaya a ser que nos despidan con la hipoteca a medio pagar.

Feeerms!

Poc li ha durat la protesta al portaveu del PP de Lloret de Mar, Joaquim Teixidor. L’han fet fora sense embuts. Les crítiques cap amunt sempre ens cauen a sobre!
La llibertat d’expressió entre els populars és com la que exerceix Josep Piqué: fa el gest, li toquen el crostó i després acata el que li diuen els seus caps.
Bé, en això se sembla a gairebé tots nosaltres, no sigui que ens acomiaden amb l’hipoteca a mig pagar.

Rembrandt vs Bolkestein

Aquest dissabte vaig anar a veure l’exposició de gravats d’en Rembrandt a La Pedrera. No deixin de veure-la.
Al sortir al carrer, just al davant, havia una petita concentració sindical. Hi havia pancartes de CCOO i UGT contra la Directiva Bolkestein i per allí hi era en Raül Romeva.
Com no tenia ni idea de què anava allò (disculpi el lector aquesta clara mostra d’ignorància), vaig preguntar. Una sindicalista m’ho va intentar explicar.
Fa un parell d’anys, un anterior comissari europeu, Frits Bolkestein, curiosament també holandès, com el famós pintor, va redactar una Directiva del Parlament Europeu i del Consell relativa als serveis dins el mercat interior. El seu text íntegre està en aquesta adreça, per si algú s’anima a llegir-lo.
El que em va dir aquella militant ugetista ho resumiria dient que dos treballadors de diferents països, contractats per l’empresari d’un tercer país en els seus llocs d’origen, podrien tenir drets i remuneracions diferents (i, per descomptat, inferiors) als del país d’acollida.
És molt probable que no sàpiga explicar-lo correctament, perquè l’economia mai ha estat el meu punt fort, però tant el nom com el contingut de la protesta em va deixar intrigat.
La qüestió és que avui, Sant Valentí –dia dels enamorats pels grans magatzems–, és la data triada per les organitzacions sindicals de tota Europa per fer sentir la seva veu a Estrasburg i manifestar-se sobre aquest tema…
A veure si els mitjans de comunicació saben fer-nos entendre aquest tema amb senzillesa.

Rembrandt vs Bolkestein

Este sábado fui a ver la exposición de grabados de Rembrandt en La Pedrera. No se la pierdan.
Al salir, en frente, había una pequeña concentración sindical. Había pancartas de CCOO y UGT contra la Directiva Bolkestein y por allí andava Raül Romeva.
Como no tenía ni idea de qué iba aquello (disculpe el lector esta clara muestra de ignorancia), pregunté a las personas allí reunidas. Una sindicalista me lo intentó explicar.
Un anterior comisario europeo, llamado Frits Bolkestein, curiosamente también holandés, como el famoso pintor, redactó hace un par de años una Directiva del Parlamento Europeo y del Consejo relativa a los servicios en el mercado interior. Su texto íntegro está en esta dirección, por si alguien se anima a leerlo.
Lo que me dijo aquella militante ugetista lo resumiría diciendo que dos trabajadores de diferentes países, contratados por el empresario de un tercer país en sus lugares de origen, podrían tener derechos y remuneraciones diferentes (y, por supuesto, inferiores) a los del país de acogida.
Es muy probable que no sepa explicarlo correctamente, porque la economía nunca ha sido mi fuerte, pero tanto el nombre como el contenido de la protesta me dejaron intrigado.
La cuestión es que hoy, San Valentín –día de los enamorados para los grandes almacenes–, es la fecha elegida por las organizaciones sindicales de toda europa para hacer oír su voz en Estrasburgo y manifestarse sobre este tema…
A ver si los medios de comunicación saben hacérnoslo entender con sencillez.

El pi

Passejant aquest matí per Barcelona, de cop i volta he vist el pi en un terrat. No era excessivament gran, però ho era prou com per veure’l des del carrer.
Hores després, el seu propietari m’explicava la seva petita història.
Fa uns deu anys, un amic i ell havien anat a collir bolets als boscos del Maresme. En un bosc de pins en el qual van collir uns quants rovellons, el nostre home va agafar també unes pinyes pinyoneres.
A l’arribar a casa seva, va fer un petit experiment. Va sembrar uns quants pinyons dins uns quants testos i els va anar regant dia sí i dia no. Al cap d’una setmana va comprovar que alguns pinyons s’havien obert i va seguir cuidant-los. Al cap d’un temps va sorgir un tronquet amb quatre fulles en forma de branquetes.
Avui, és aquest arbre del terrat… i quinze més al costat d’una masia d’Osona, on el nostre protagonista va trasplantar els altres pinyons.

El pino

Paseando esta mañana por Barcelona, de repente, he visto el pino en una azotea. No era excesivamente grande, pero lo suficiente como para poderlo ver desde la calle.
Horas después su propietario me contaba su pequeña historia.
Hace unos diez años, un amigo y él habían ido en busca de setas a los bosques del Maresme. En un pinar en el que recogieron unos cuantos níscalos, nuestro hombre cogió también unas piñas piñoneras.
Al llegar a su casa, hizo un pequeño experimento. Sembró unos cuantos piñones en otras tantas macetas y las fue regando día sí y día no. Al cabo de una semana comprobó que algunos piñones habían eclosionado y siguió cuidándoles. Al cabo de un tiempo surgió una minúscula ramita con cuatro pelillos en forma de ramas.
Hoy, es ese árbol en la azotea… y quince más junto a una masía de Osona, donde nuestro protagonista trasplantó los otros retoños.

Saragossa

Saragossa, oe, oe, oe!
Bona ciutat i bona gent, ara tenen tot un equipàs, dirigit per l’ex-barcelonista Víctor Muñoz.
Curiosament, després d’haver fet fora el Barça de la Copa del Rei, quina alegria els ha donat als culés amb la pallissa al Madrid!

Zaragoza

Zaragoza, oe, oe, oe.
Buena ciudad y buena gente, ahora tienen todo un equipazo, dirigido por el exbarcelonista Víctor Muñoz.
Curiosamente, después de haber eliminado al Barça de la Copa del Rey, menuda alegría les ha dado a los culés con la paliza al Madrid.

« Entradas anteriores

© 2024 Txerrad@s

Tema por Anders NorenArriba ↑