Aquest dissabte vaig anar a veure l’exposició de gravats d’en Rembrandt a La Pedrera. No deixin de veure-la.
Al sortir al carrer, just al davant, havia una petita concentració sindical. Hi havia pancartes de CCOO i UGT contra la Directiva Bolkestein i per allí hi era en Raül Romeva.
Com no tenia ni idea de què anava allò (disculpi el lector aquesta clara mostra d’ignorància), vaig preguntar. Una sindicalista m’ho va intentar explicar.
Fa un parell d’anys, un anterior comissari europeu, Frits Bolkestein, curiosament també holandès, com el famós pintor, va redactar una Directiva del Parlament Europeu i del Consell relativa als serveis dins el mercat interior. El seu text íntegre està en aquesta adreça, per si algú s’anima a llegir-lo.
El que em va dir aquella militant ugetista ho resumiria dient que dos treballadors de diferents països, contractats per l’empresari d’un tercer país en els seus llocs d’origen, podrien tenir drets i remuneracions diferents (i, per descomptat, inferiors) als del país d’acollida.
És molt probable que no sàpiga explicar-lo correctament, perquè l’economia mai ha estat el meu punt fort, però tant el nom com el contingut de la protesta em va deixar intrigat.
La qüestió és que avui, Sant Valentí –dia dels enamorats pels grans magatzems–, és la data triada per les organitzacions sindicals de tota Europa per fer sentir la seva veu a Estrasburg i manifestar-se sobre aquest tema…
A veure si els mitjans de comunicació saben fer-nos entendre aquest tema amb senzillesa.