La pediatra cubana Aleida Guevara ha estat a la Casa Amèrica de Barcelona per parlar del seu pare, Ernesto Che Guevara. Aquest any es compliran 40 anys de la seva mort.
Els qui admiren al Che i estimen a Cuba, solen opinar que ja és hora de superar el castrisme i de portar a terme un procés democratitzador del país que inclogués, entre d’altres coses, el respecte als drets humans i llibertats d’associació i d’expressió.
És la nostra visió des d’Europa, des d’un país que va patir 40 anys de dictadura franquista i que va sentir sempre una gran simpatia cap a la revolució cubana.
Per això és interessant –al marge de si té o no raó– veure què opina l’Aleida Guevara sobre el concepte de democràcia. Ahir ho expressava amb aquestes paraules, en una entrevista amb Antonio Baquero, publicada en el diari El Periódico.
«Democràcia ve del grec demos, que significa poder del poble. I a mi els espanyols no em poden donar lliçons de democràcia. Perquè quan el poble espanyol va sortir als carrers contra la guerra a l’Iraq, ¿què va fer el seu Govern? Va enviar soldats a l’Iraq. ¿Això és democràcia? ¿Això és el poder del poble? No chives, caram. Tu no saps el que és democràcia. Jo sí que ho sé. El meu Govern envia les lleis a discutir-se a les bases, al poble. I si no hi estem d’acord, aquesta llei no surt. Democràcia és que els EUA t’amenacin i tu no ajupis el cap. Em fa riure quan a Espanya em parlen de democràcia. ¡Si no l’han tingut mai! (…) No em mortifiquin. Tret que em diguin que per a vostès democràcia és tenir cinc partits. Nosaltres també vam tenir cinc partits. ¿Sap què feien? Gastar-se els diners del poble cubà a les eleccions, que a més són caríssimes. Ara no tenim partits. L’únic és el Partit Comunista Cubà, i no va a les eleccions. Elegei xel poble des de les bases. I amb aquest mètode solucionem molts problemes».