Aquests dies Microsoft ataca per tots els costats amb su Windows Vista. De fet, la veterana publicació PC Plus, del Grupo Zeta, desapareix i queda reconvertida en la revista oficial del nou sistema operatiu de Bill Gates.
Per això m’ha sorprès gratament que
El País, un diari que està oferint un col·leccionable en el qual expliquen les novetats del Vista, inclogui en el seu suplement Ciberpaís dels dijous una guia d’instal·lació de Ubuntu, una de les distribucions de Linux més agradables i senzilles d’instal·lar (aviat també en català).
Com s’indica en la pàgina web d’Ubuntu, aquest «és un sistema operatiu complet basat en Linux, disponible de manera lliure». Ubuntu «és una antiga paraula africana que significa humanitat cap a altres» i també «sóc el que sóc a causa del que tots som». Per això es pot descarregar gratuïtament i, a més a més, si es tenen els coneixements suficients, es pot copiar, modificar i alterar sense que ningú et digui que ets un «pirata».
Potser per tot això, Ubuntu s’autodefineix com «Linux per a éssers humans» i, també, perquè instal·lar aquest sistema operatiu era certament complex fa uns anys i tan sols ho feien els informàtics.
Ara els puc assegurar que és tan senzill i bonic com Windows… i a més a més no els costarà ni un euro.