M’ha arribat una nota d’Ashoka Espanya, la delegació al nostre país d’aquesta organització sense ànim de lucre, dedicada a la recerca i el foment dels emprenedors socials a tot el món.
Ja fa més d’un any que vaig explicar què era això: persones que estan darrere d’iniciatives de tipus social amb les que es poden millorar la nostra societat sense pensar estrictament en obtenir una rendibilitat econòmica.
Al capdavant i a l’origen d’Ashoka hi ha Bill Drayton, un molt interessant professor nord-americà, defensor del medi ambient i que va treballar en l’administració de Jimmy Carter.
La mateixa entitat explica així la seva tasca:

Ashoka és la primera associació mundial d’emprenedors socials innovadors. Des de la seva fundació el 1980 ha seleccionat més de 2.400 emprenedors en 63 països. Ashoka identifica i recolza a emprenedors socials que implementen solucions innovadores per resoldre els principals problemes de les seves regions i crea oportunitats perquè, col·laborant entre ells, assoleixin un major impacte en la societat promovent una nova infraestructura per al sector ciutadà.

I he de reconèixer que m’agrada el seu lema actual, «Tots podem canviar el món», que forma part d’una campanya de sensibilització per animar a cada persona a emprendre iniciatives que millorin la nostra societat.

La visió de Ashoka part de la premissa que «tot el món pot canviar el món» pel que treballa per construir una societat en la qual totes les persones tinguin la llibertat, la confiança i el suport de la seva comunitat per resoldre qualsevol necessitat social. Una societat on es fomenti la innovació i el desig de transformació, de manera que les persones trobin en elles mateixes la força i el poder necessaris per generar canvis.

Si entreu al web de l’organització hi podreu llegir el que fan aquests emprenedors socials en temes com la salut, l’educació, la infància, la immigració, la discapacitat o el desenvolupament rural …
Actualment, a Espanya, Ashoka ha escollit a 18 emprenedors socials, sis dels quals són a Catalunya: Roser Batlle, Vicki Bernadet, Albert Jovell, Jean Claude Rodríguez Ferrera, Jordi Pietx i Narcís Vives. I a la seva web hi podeu trobar les biografies d’aquestes persones, històries mil vegades més apassionants que les dels grans germans que nodreixen cada nit els majors índexs d’audiència televisiva d’aquest país.