Imatge alegòrica utilitzada al blog 10000words M’arriba el butlletí de Difusión, periòdic del sector editorial, en el qual expliquen el pla d’ajustos que és a punt de caure’ls al damunt als col·legues del diari El País.
I llegeixo la notícia amb cert temor, perquè la premsa escrita està sofrint la crisi de forma especialment crua.
Llegint el mateix butlletí, veig un comentari d’un article aparegut en el blog nord-americà 10.000 paraules fa un parell de mesos.
Ho escriviaMark S. Luckie,autor també del llibre El manual del periodista digital i del blog personal Get Luckie.net. Com veieu, un d’aquests joves periodistes dels EUA al que cal seguir per saber per on van els tirs en aquest món digital.
L’article que us esmentava es titula Cinc mites sobre el periodisme digital. En realitat, la paraula mites es pot utilitzar aquí com a fal·làcies o falses veritats. Luckie els desenvolupava mitjançant aquests cinc ítems, amb els quals es pot (o no) estar d’acord:

1. Els periodistes han de saber de tot: no és necessari, però han d’estar ben informats i saber fer servir les eines adequades a cada moment.
2. Les xarxes o mitjans de comunicació socials són la resposta: no sabem si són el nostre futur, però és cert que ajuden a augmentar i millorar el procés de distribució de notícies.
3. Els periodistes han de tenir habilitats de desenvolupament de base de dades: doncs no; no som informàtics ni programadors o desenvolupadors de webs, amb els quals sí hem de col·laborar per desenvolupar el nostre treball.
4. Els comentaris a la nostra feina són o no necessaris: la participació a les webs de notícies és important, però amb algun tipus de moderació.
5. No hi ha feina dins el periodisme: els treballs existents fa anys ja no són els que estàn disponibles a l’actualitat, però sí hi ha feina per a un periodista; això sí, cada vegada és més necessari tenir alguns coneixements en temes multimèdia, blogs, xarxes socials…

En tot cas, a títol personal i citant l’Iñaki Gabilondo, jo crec que el periodisme segueix sent necessari. És aquesta necessitat imperiosa d’intentar entendre el que passa al nostre al voltant, buscar la causa de les notícies i explicar-les-hi a la resta de la societat. En quin suport i com ho fem és quelcom en el que estem involucrats tots els periodistasen aquests moments.