Solemos decir los periodistas que no nos gusta ser noticia. Quizá por ello, cuando hemos de hablar de huelgas en nuestro sector, no lo hacemos. Estamos en huelga y sólo aparecemos en algún que otro medio digital. Uf, ¡cómo somos!
Trabajo en El Periódico de Catalunya desde hace más de 30 años. Me gusta este diario. Es de los pocos grandes medios que ha apostado siempre por una línea progresista («sociata«, lo denominan mis amigos catalanistas). Ideológicamente me siento cómodo. Empresarialmente, es otra cosa. Soy un ingenuo, sí, lo reconozco.
El otro gran medio de los llamados progresistas, el primero en lectores, El País, me decepcionó a finales del año pasado -como a sus muchos miles de lectores- con el brutal despido de más de 100 periodistas. Una herida que sigue abierta.
Hace muy poquito, un par de años o tres, a lo sumo, el grupo Zeta (y El Periódico también) sufrió el desgarro de un ERE que se llevó por delante a una quinta parte de la plantilla. Desde entonces, se han ido produciendo despidos a cuentagotas, para que no se notara demasiado.
El último mazazo ha sido, hace escasas semanas el anuncio del cierre de la rotativa que Antonio Asensio inauguró hace una docena de años. Iba a ser la mayor de Europa y ahora es un agujero económico que nos arrastra a todos. El sector está fatal, desde que el papel vende menos mientras internet sube.
Probablemente, una mejor gestión, en estos tiempos, hubiera evitado o paliado la situación. Lo cierto es que la empresa quiere cerrar la imprenta. Y con ella, el despido de 102 trabajadores. No cita los daños colaterales ni otros muchos despidos que seguirán a estos en áreas ligadas a la producción.
No parece que la empresa esté dispuesta a ceder ni un ápice en sus intenciones. La economía se ha impuesto por encima del ideario original de este grupo. Lástima. ¿Cómo podemos seguir pidiendo a la gente que crea en lo que decimos, en lo que escribimos, cuando la gerencia nos impone soluciones contrarias a las que denunciamos cada día en otros empresarios?
No sé. Estoy confundido y triste, porque lo único que queremos todos es trabajar, hacerlo bien y las condiciones adecuadas.
Pero quiero seguir siendo fiel a mi profesión, y dejaros aquí la opinión de unos y de otros, de la empresa y de mis compañeros. También una nota de nuestro comité profesional que sigue pidiendo a la dirección del diario la posibilidad de poder informar a los lectores de lo que nos está pasando.
Solem dir els periodistes que no ens agrada ser notícia. Potser per això, quan hem de parlar de vagues en el nostre sector, no ho fem. Estem en vaga i només apareixem en algun mitjà digital. Uf, ¡com som!
Treball a El Periódico de Catalunya des de fa més de 30 anys. M’agrada aquest diari. És dels pocs grans mitjans que ha apostat sempre per una línia progressista («sociata», en diuen els meus amics catalanistes). Ideològicament em sento còmode. Empresarialment, és una altra cosa. Sóc un ingenu, sí, ho reconec.
L’altre gran mitjà de les anomenades progressistes, el primer a lectors, El País, em va decebre a finals de l’any passat-com als seus molts milers de lectors-amb el brutal acomiadament de més de 100 periodistes. Una ferida que continua oberta.
Fa molt poc, un parell d’anys o tres, com a màxim, el grup Zeta (i El Periódico també) va patir l’esquinç d’un ERO que es va emportar a una cinquena part de la plantilla. Des de llavors, s’han anat produint acomiadaments a comptagotes, perquè no es notés gaire.
L’últim patacada ha estat, fa escasses setmanes l’anunci del tancament de la rotativa que Antonio Asensio va inaugurar fa una dotzena d’anys. Havia de ser la més gran d’Europa i ara és un forat econòmic que ens arrossega a tots. El sector està fatal, des que el paper ven menys mentre Internet puja.
Probablement, una millor gestió, en aquests temps, hagués evitat o pal · liat la situació. La veritat és que l’empresa vol tancar la impremta. I amb ella, l’acomiadament de 102 treballadors. No cita els danys col · laterals ni molts acomiadaments que seguiran a aquests en àrees lligades a la producció.
No sembla que l’empresa estigui disposada a cedir gens en les seves intencions. L’economia s’ha imposat per sobre de l’ideari original d’aquest grup. Llàstima. Com podem seguir demanant a la gent que cregui en el que diem, en el que escrivim, quan la gerència ens imposa solucions contràries a les que denunciem cada dia a altres empresaris?
No sé. Estic confós i trist, perquè l’únic que volem tots és treballar, fer-ho bé i les condicions adequades.
Però vull seguir sent fidel a la meva professió, i deixar-vos aquí l’opinió d’uns i d’altres, de l’empresa i dels meus companys. També una nota del nostre comitè professional que segueix demanant a la direcció del diari la possibilitat de poder informar els lectors del que ens està passant.
Nota de la empresa
Transparencia. El 15 de marzo, el director del área de prensa, Joan Alegre, expuso al consejo de redacción de EL PERIÓDICO exactamente la misma presentación sobre la situación de Gráficas de Prensa Diaria (GPD) que fue entregada al Comité de Empresa en febrero. Un ejercicio de transparencia orientado a aclarar las dudas que había suscitado en la Redacción el posible cese de la actividad de GPD.
Resultados. GPD cerró los ejercicios del 2011 y 2012 con pérdidas, cada año, superiores a los 1,4 millones de euros. Ello, pese a que el precio de impresión que cobra a EL PERIÓDICO y SPORT es un 70% superior a la tarifa que la propia GPD factura a otros diarios de terceros que imprimen sus ediciones en la planta de Parets.
Calidad. EPP y EDECASA disponen de varias ofertas de centros de impresión para imprimir las dos ediciones de EL PERIÓDICO y la del SPORT con un ahorro superior a 4 millones de euros. Todas estas plantas permiten seguir imprimiendo EL PERIÓDICO con sus suplementos y el SPORT exactamente con la misma paginación que hasta ahora, a todo color y con los mismos horarios de cierre. La calidad de todos los productos está garantizada.
Negociación. Con el compromiso adquirido de “estudiar medidas que minimicen el impacto de las salidas traumáticas”, se ha planteado una alternativa al cierre de la planta de Parets que implicaría la continuidad laboral de 55 trabajadores, que percibirían un salario bruto anual de unos 30.000 euros de media.
Salarios de GPD. El coste medio de cada trabajador es de 65.300 euros al año, incluyendo la Seguridad Social, lo que supone un salario medio superior a 50.000 euros anuales.
Personal fuera de convenio. La reducción salarial aceptada por el personal directivo fue del 10% en el segundo semestre del 2011, más otro 10% adicional en el 2012.
Nota del comité de empresa
La dirección de la empresa ha empezado la guerra sucia para calumniar a nuestros compañeros de GPD e intoxicar al resto de trabajadores con una exposición sesgada,
realizada ante los responsables de sección reunidos el viernes pasado en el consejo de redacción. Aunque nuestra intención no es entrar en provocaciones de la empresa que sólo ponen palos en las ruedas de la negociación, nos vemos obligados a desmentir algunos puntos de la exposición de la empresa ante la confusión creada.
1. Los trabajadores de GPD cobran cantidades astronómicas. Es falso. La media de sueldo bruto anual es inferior a 50.000 euros, con salarios que en algunos casos llegan a los 30.000. En esos sueldos se incluyen unos tres domingos trabajados al mes y la plena nocturnidad. La cifra que dio la empresa incluye las cotizaciones a la Seguridad Social.
2. Gráficas es inviable por sus pérdidas millonarias. La cifra difundida está sesgada. En el 2012, el resultado operativo de GPD fue holgadamente positivo pero acabó con pérdidas por culpa de las amortizaciones por las inversiones que todavía se están pagando y por la cuantiosa contribución de la rotativa a pagar el crédito sindicado de todo el Grupo Zeta. La dirección pretende no sólo no tener pérdidas sino maximizar las ganancias.
3. El personal fuera de convenio ya ha cumplido. Las cifras no cuadran. Los datos facilitados por la propia empresa muestran una rebaja de la masa salarial del personal fuera de convenio de GPD del 7,6% en 2012. La empresa no ha demostrado con cifras inequívocas que en GPD y en el resto de empresas del intercentros se ha cumplido el anuncio hecho por Antonio Asensio de una rebaja del 20%. En todo caso, si ahora exigen una rebaja del 50% a la plantilla y 47 despidos, ¿cómo contribuirá el personal directivo?
4. El Periódico se seguirá imprimiendo igual que ahora. Es un brindis al sol. Las rotativas de Catalunya con capacidad para imprimir El Periódico tienen las franjas de hora punta ocupadas por otros clientes con los que tienen contratos en vigor. Por tanto, El Periódico y Sport perderían autonomía y poder de decisión sobre los horarios de impresión.
El Comité Intercentros considera que la actitud de la dirección de la empresa tiene como único objetivo dividir a la plantilla e intentar neutralizar las movilizaciones previstas para mantenerse en su posición inmovilista en la negociación. Su estrategia responde a los nervios evidentes al comprobar el respaldo que han tenido las movilizaciones realizadas hasta ahora y las propuestas para los próximos días.
Nota del comité profesional
Desde el inicio de la huelga de Gráficas de Prensa Diaria, el comité profesional ha intentado que el director nos permita informar a nuestros lectores de lo que está pasando con una simple nota explicativa, como hizo el Sport la semana pasada y han podido hacer otras cabeceras que se han encontrado en una situación como la nuestra.
Nuestro fracaso ha sido absoluto: ya os enviamos la inconcebible respuesta a nuestra primera petición, y la segunda sólo ha obtenido silencio.
Os reproducimos a continuación el contenido de nuestra última petición, ya que creemos que es sensata y no entendemos que ni siquiera haya merecido una respuesta.
Aprovechamos para informaros que hemos pedido por tercera vez al director que, en el caso de que la empresa saque la edición del jueves pese al paro, incluya una nota explicando que la asamblea de El Periódico apoya la huelga.
Carta de este comité profesional, dirigida al director:
Ante la avalancha de quejas de los compañeros, que no entienden cómo puede ser que no hayamos informado a nuestros lectores de la causa de las anomalías que está sufriendo estos días el diario, y de los propios lectores (muchos de los cuales han llamado para pedir explicaciones de por qué el diario ha cambiado de formato, tiene menos páginas o no incluye informaciones que esperaban encontrar, como el partido del Real Madrid o los sorteos del día), nos volvemos a dirigir a ti para pedirte la inclusión en la portada de una nota en la que se explique que todas estas incidencias están causadas por la huelga que están haciendo los compañeros de Gráficas de Prensa Diaria para evitar el cierre de la rotativa.
Consideramos que los lectores tienen todo el derecho a saber por qué el diario que están comprando estos días no tiene la calidad que esperan, y que esconderlos lo que está pasando (y que descubrirán por otros medios) perjudica nuestra cabecera, que da una imagen de falta de transparencia informativa, de incoherencia respecto de los valor que dice defender y de total desconsideración hacia sus lectores, que son, al fin y al cabo, los que hacen posible su supervivencia.
Te pedimos que, aprovechando los dos días de paz que tenemos por delante, nos recibas para hablar de esta cuestión o que nos respondas por correo cuál es tu posición sobre nuestra demanda, de una forma más argumentada que en tu respuesta anterior, que sólo sirvió para confundir la redacción.
Estamos a tu disposición para lo que quieras aclarar.
Nota de l’empresa
Transparència. El 15 de març, el director de l’àrea de premsa, Joan Alegre, va exposar al consell de redacció d’EL PERIÓDICO exactament la mateixa presentació sobre la situació de Gràfiques de Premsa Diària (GPD) que va ser lliurada al Comitè d’Empresa al febrer. Un exercici de transparència orientat a aclarir els dubtes que havia suscitat en la Redacció el possible cessament de l’activitat de GPD.
Resultats. GPD va tancar els exercicis del 2011 i 2012 amb pèrdues, cada any, superiors als 1,4 milions d’euros. Això, malgrat que el preu d’impressió que cobra a EL PERIÓDICO i SPORT és un 70% superior a la tarifa que la pròpia GPD factura a altres diaris de tercers que imprimeixen les seves edicions a la planta de Parets.
Qualitat. EPP i EDECASA disposen de diverses ofertes de centres d’impressió per imprimir les dues edicions d’EL PERIÓDICO i la del SPORT amb un estalvi superior a 4 milions d’euros. Totes aquestes plantes permeten seguir imprimint EL PERIÓDICO amb els seus suplements i el SPORT exactament amb la mateixa paginació que fins ara, a tot color i amb els mateixos horaris de tancament. La qualitat de tots els productes està garantida.
Negociació. Amb el compromís adquirit de «estudiar mesures que minimitzin l’impacte de les sortides traumàtiques», s’ha plantejat una alternativa al tancament de la planta de Parets que implicaria la continuïtat laboral de 55 treballadors, que percebrien un salari brut anual d’uns 30.000 euros de mitjana.
Salaris de GPD. El cost mitjà de cada treballador és de 65.300 euros a l’any, incloent la Seguretat Social, el que suposa un salari mitjà superior a 50.000 euros anuals.
Personal fora de conveni. La reducció salarial acceptada pel personal directiu va ser del 10% en el segon semestre del 2011, més un altre 10% addicional el 2012.
Nota del comitè d’empresa
La direcció de l’empresa ha començat la guerra bruta per calumniar als nostres companys de GPD i intoxicar a la resta de treballadors amb una exposició esbiaixada,
realitzada davant els responsables de secció reunits divendres passat al consell de redacció. Encara que la nostra intenció no és entrar en provocacions de l’empresa que només posen pals a les rodes de la negociació, ens veiem obligats a desmentir alguns punts de l’exposició de l’empresa davant la confusió creada.
1. Els treballadors de GPD cobren quantitats astronòmiques. És fals. La mitjana de sou brut anual és inferior a 50.000 euros, amb salaris que en alguns casos arriben als 30.000. En aquests sous s’inclouen uns tres diumenges treballats al mes i la plena nocturnitat. La xifra que va donar l’empresa inclou les cotitzacions a la Seguretat Social.
2. Gràfiques és inviable per les seves pèrdues milionàries. La xifra difosa està esbiaixada. El 2012, el resultat operatiu de GPD va ser àmpliament positiu però va acabar amb pèrdues per culpa de les amortitzacions per les inversions que encara s’estan pagant i per la quantiosa contribució de la rotativa a pagar el crèdit sindicat de tot el Grup Zeta. La direcció pretén no només no tenir pèrdues sinó maximitzar els guanys.
3. El personal fora de conveni ja ha complert. Les xifres no quadren. Les dades facilitades per la pròpia empresa mostren una rebaixa de la massa salarial del personal fora de conveni de GPD del 7,6% el 2012. L’empresa no ha demostrat amb xifres inequívoques que en GPD ia la resta d’empreses del intercentres s’ha complert l’anunci fet per Antonio Asensio d’una rebaixa del 20%. En tot cas, si ara exigeixen una rebaixa del 50% a la plantilla i 47 acomiadaments, com contribuirà el personal directiu?
4. El Periódico se seguirà imprimint com ara. És un brindis al sol. Les rotatives de Catalunya amb capacitat per imprimir El Periódico tenen les franges d’hora punta ocupades per altres clients amb els que tenen contractes en vigor. Per tant, El Periódico i Sport perdrien autonomia i poder de decisió sobre els horaris d’impressió.
El Comitè Intercentres considera que l’actitud de la direcció de l’empresa té com a únic objectiu dividir la plantilla i intentar neutralitzar les mobilitzacions previstes per a mantenir en la seva posició immobilista en la negociació. La seva estratègia respon als nervis evidents en comprovar el suport que han tingut les mobilitzacions realitzades fins ara i les propostes per als pròxims dies.
Nota del comitè professional
Des de l’inici de la vaga de Gráficas de Prensa Diaria, el comitè professional ha intentat que el director ens permeti informar els nostres lectors del que està passant amb una simple nota explicativa, com va fer l’Sport la setmana passada i han pogut fer altres capçaleres que s’han trobat en una situació com la nostra. El nostre fracàs ha estat absolut: ja us vam enviar la inconcebible resposta a la nostra primera petició, i la segona
només ha obtingut silenci.
Us reproduïm a continuació el contingut de la nostra darrera petició, ja que creiem que és assenyada i no entenem que ni tan sols hagi merescut una resposta. Aprofitem per informar-vos que hem demanat per tercera vegada al director que, en el cas que l’empresa tregui l’edició de dijous tot i l’aturada, hi inclogui una nota explicant que l’assemblea d’El Periódico dóna suport a la vaga.
Carta d’aquest comitè professional, adreçada al director:
Davant l’allau de queixes dels companys (que no entenen com pot ser que no haguem informat els nostres lectors de la causa de les anomalies que està patint aquests dies el diari) i dels mateixos lectors (molts dels quals han trucat per demanar explicacions de per què el diari ha canviat de format, té menys pàgines o no inclou informacions que esperaven trobar, com el partit del Reial Madrid o els sortejos del dia), ens tornem a adreçar a tu per demanar-te la inclosió a la portada d’una nota en què s’expliqui que totes aquestes incidències estan causades per la vaga que estan fent els companys de Gràfiques de Premsa Diària per evitar el tancament de la rotativa.
Considerem que els lectors tenen tot el dret a saber per què el diari que estan comprant aquests dies no té la qualitat que esperen, i que amagar-los el que està passant (i que descobriran per altres mitjans) perjudica la nostra capçalera, que dóna una imatge de falta de transparència informativa, d’incoherència respecte dels valor que diu defensar i de total desconsideració cap als seus lectors, que són, al cap i a la fi, els que fan possible la seva supervivència.
Et demanem que, aprofitant els dos dies de pau que tenim per endavant, ens rebis per parlar d’aquesta qüestió o que ens responguis per correu quina és la teva posició sobre la nostra demanda, d’una forma més argumentada que en la teva resposta anterior, que només va servir per confondre la redacció.
Estem a la teva disposició pel que vulguis aclarir
Deja una respuesta