El blog del periodista Txerra Cirbian

Mes: diciembre 2005

Innocents

Una de les coses que més m’agrada llegir dins els diaris gratuïts són les notícies anecdòtiques, les menys serioses… No dic que no estiguin bé les altres, sinó que em diverteixo amb les seves píndoles.
Avui, per exemple, dia dels Sants Innocents, el 20 Minuts Barcelona explica a la seva pàgina 7 l’origen d’aquesta celebració: la matança de tots els nens menors de 2 anys de Betlem, per ordre del rei Herodes, en la creença que entre ells es trobaria el nounat Jesús de Natzaret.
Un lector d’aquest diari aportava aquest altre enllaç sobre el tema.
Com sempre, de la unió d’una festa pagana i d’una altra de religiosa en sorgiria l’actual, en la qual són clàssiques les innocentades, habituals en els mitjans de comunicació.
El 20 Minuts en recull algunes en aquesta mateixa pàgina 7: «Una ràdio catalana va informar que un tribunal havia ordenat eliminar els bitllets de 2.000 pessetes perquè la rosa que duien impresa era propaganda d’un partit polític». I també que «el diari La Razón va sorprendre fa cinc anys amb el titular ‘Malestar en el consell de RTVE per l’elecció de Tamara per a anar a Eurovisió'».
Unes pàgines més endavant, a la 17, dintre de la seva secció d’humor El Desternillador, elaborada per Nexo Contenidos, hi ha un hit parade d’innocentades mundials.
A saber: des que un tècnic de la TV sueca va explicar en antena, el 1962, que per a veure-la en color només calia posar unes mitjes a la tele, fins a la suposada troballa de les restes del poblat de l’Astérix prop de Lannion, el 1993, o l’anunci de Burger King d’una hamburguesa per a esquerrans, el 1998, passant per un anunci de la BBC que assegurava, el 1980, que el Big Ben passaria a ser un rellotge digital.

Inocentes

Una de las cosas que más me gusta leer en los diarios gratuitos son las noticias anecdóticas, las menos serias… No digo que no escriban bien las otras, sino que me divierto con sus píldoras.
Hoy, por ejemplo, día de los Santos Inocentes, el 20 Minutos Barcelona explica en su página 7 el origen de la celebración: la matanza de todos los niños menores de 2 años de Belén, por orden del rey Herodes, en la creencia de que entre ellos se encontraría el recién nacido Jesús de Nazaret.
Un lector de ese diario aportaba este enlace sobre el tema.
Como siempre, de la unión de una fiesta pagana y de otra religiosa surgiría la actual, en la que son clásicas las inocentadas, habituales hasta hace poco en los medios de comunicación.
El 20 Minutos recoge algunas en esa misma página 7: «Una radio catalana informó que un tribunal había ordenado eliminar los billetes de 2.000 pesetas porque la rosa que llevaban impresa era propaganda de un partido político». Y también que «el diario La Razón sorprendió hace cinco años con el titular Malestar en el consejo de RTVE por la elección de Tamara para ir a Eurovisión».
Unas páginas más adelante, en la 17, dentro de su sección de humor El Desternillador, elaborada por Nexo Contenidos, hay un hit parade de inocentadas mundiales. A saber: desde que un técnico de la TV sueca explicó en antena, en 1962, que para verla en color sólo había que ponerle unas medias a la tele, hasta el supuesto hallazgo de los restos del poblado de Astérix cerca de Lannion, en 1993, o el anuncio de Burger King de una hamburguesa para zurdos, en 1998, pasando por un anuncio de la BBC que aseguraba, en 1980, que el Big Ben pasaría a ser un reloj digital.

Isabel Coixet

Aquest diumenge, la directora de cinema Isabel Coixet ha escrit al suplement Dominical de El Periódico un entranyable article en el que relata la seva amistat amb l’actriu i realitzadora argentina Julia Solomonoff.
Vull situar el tema per a comentar una frase, que l’editor del citat suplement també ha destacat: «Fer cinema és de les poques coses per les quals val la pena donar-ho tot».
La frase, crec, té un punt de nostàlgia.
Reconeguda i premiada ara, Coixet va estar a punt de no fer més cinema a causa d’un inici frustrant, com ella reconeix: al 1989 va rodar Massa vell per a morir jove, una pel·lícula amb alguns dels ingredients del seu cinema posterior, però amb greus errors de guió i de repartiment. Una època en la que jo mateix vaig rodar el meu primer i únic curtmetratge, Potser no sigui massa tard, amb similars problemes que el llargmetratge d’Isabel Coixet.
La realitzadora havia fet publicitat, un terreny al que va tornar i que li va donar i li segueix donant més ingressos que el cinema, però que li ha permès aprendre i finançar les seves posteriors pel·lícules… algunes, notables, i altres, no tant.
Però és en aquest punt on envejo a l’Isabel Coixet: la seva valentia, la seva capacitat per a superar l’escull d’aquest primer ensopec i seguir, «enmig de les procel·loses aigües del món del cinema, en que s’ofeguen tantes bones intencions, tants talents i idees desaprofitades».

Isabel Coixet

Este domingo, la directora de cine Isabel Coixet escribía en el suplemento Dominical de El Periódico un entrañable artículo en el que relataba su amistad con la actriz y realizadora argentina Julia Solomonoff.
Ubico el tema para comentar una frase, que el editor del citado suplemento también ha destacado: «Hacer cine es de las pocas cosas por las cuales vale la pena darlo todo».
La frase, creo, tiene un punto de nostalgia.
Reconocida y premiada ahora, Coixet estuvo a punto de no hacer más cine a causa de un inicio frustrante, como ella reconoce: en 1989 rodó Demasiado viejo para morir joven, una película con algunos de los ingredientes de su cine posterior, pero con graves errores de guión y de reparto. Una época en que yo mismo rodé mi primer y único cortometraje, Quizá no sea demasiado tarde, con similares problemas que el largometraje de Isabel.
Coixet había hecho publicidad, un terreno al que volvió y que le dio y le sigue dando más ingresos que el cine, pero que le ha permitido aprender y financiar sus posteriores películas, algunas, notables, y otras, no tanto.
Pero es en este punto donde envidio a Isabel: su valentía, su capacidad para superar el escollo de ese primer tropezón y seguir, «en medio de las procelosas aguas del mundo del cine, donde se ahogan tantas buenas intenciones, tantos talentos e ideas desaprovechadas».

© 2025 Txerrad@s

Tema por Anders NorenArriba ↑