El barri de Gràcia de Barcelona va acollir dissabte el WordCamp Spain, una jornada dedicada a debatre el present i futur d’aquesta gran eina anomenada WordPress (WP).

WordPress és la plataforma semàntica de publicació personal amb els principis de l’estètica, els estàndards web i la usabilitat. WordPress és de franc i alhora no té preu. Més simplement, WordPress és el que uses quan tens ganes de treballar amb un programari de blog, no de lluitar-hi.

Em va agradar molt la intervenció de José Fontainhas, membre d’Automattic, l’empresa que apadrina WordPress, fundador de la comunitat portuguesa de WP i cofundador de la brasilera. La xifra que es pot veure a sobre del seu cap és la de bitàcoles escrites en castellà.

En Zé va venir a la jornada per ajudar a re-impulsar la comunitat que està al darrere de la versió en castellà de WordPress. Entre tots es va prendre la decisió de crear un grup de persones que ajudin a traduir al castellà les versions i actualitzacions que periòdicament apareixen en anglès.
No es va tocar el tema de les altres llengües de l’Estat espanyol, ja que hi ha versions, com ara la catalana, que és excel·lent (amb una comunitat d’usuaris molt activa), o al gallec, un dels responsables de la qual, Pedro Silva, hi era entre nosaltres.
Es va decidir prendre com a base una de les que ja existia, de caràcter informal, la de Fernando Tellado, administrador d’aquesta magnífica bitàcola que es diu (i és) Ayuda WordPress, i afegir, treure o corregir el que sigui necessari.
El propi Fernando ho explica així:

«Si has vist aquest matí que WordPress us avisa que està disponible la versió 2.8.4 (de nou) és degut a que ja s’ha cobert un dels compromisos que es van adquirir ahir a WordCamp Espanya 2009: oferir la localització a l’espanyol al lloc oficial.»

La discussió va ser una mica més llarga, i el seu contingut es pot llegir aquí.
Un altre dels temes interessants va ser la ponència que van desenvolupar Luis Rull i Rafael Poveda, de Mecus, que van explicar de comunicació i dels traductors d’idiomes que es poden usar en els blocs, un aspecte encara en bolquers dins d’aquesta comunitat.