Aquesta nit, TV-3 donarà a conèixer un anunci amb el qual pretén conscienciar sobre les malalties a les que aquest any es dedica el programa de La Marató, les lesions medul·lars i cerebrals adquirides.
En aquesta edició, l’equip de l’espai ha pres com a model la història real de la família Hoyt, l’Equip Hoyt.

«Els Hoyt són Dick, el pare, un exmilitar aficionat a les curses de resistència (maratons, triatlons), conegudes com les Iron Man, i el seu fill Rick, que degut a una manca d’oxigen en el moment de néixer (el 1962) se li va diagnosticar una tetraplegia espàstica amb paràlisi cerebral. En una ocasió, el pare es va portar al seu fill a una de les carreres per participar junts i el noi va escriure a internet que es va sentir com si la malaltia desaparegués. A partir d’aquest moment, el pare porta el seu fill, a totes les carreres, adaptant-se a les seves necessitats a través de tot tipus d’enginys.
Aquesta és una història molt coneguda als EUA. L’equip que ha dut a terme l’espot la va conèixer a través d’internet i va decidir que podia ser una bona història de solidaritat per difondre els valors de La Marató, tenint en compte que, a més, el fill Hoyt té una de les malalties que són l’objecte de l’edició d’aquest any. Així que es van demanar els drets per utilitzar-la.»

Quan he sabut de què anava el tema, he buscat a internet el nom d’aquesta família i he trobat aquest vídeo, que mostra la tasca de Dick Hoyt i la seva família. En efecte, són filmacions que han rebut centenars de milers de visites. A la Viquipèdia expliquen la seva història i els Hoyt també tenen la seva pròpia web.
Però a un nivell més pròxim hi ha molt més casos, menys coneguts, que lluiten diàriament per tirar endavant els seus familiars. Recordo amb especial afecte el del meu amic Màrius Serra i el seu fill Llullu, mort fa uns mesos.
La Marató de TV-3 pot ser un moment més per recordar que hi ha moltes persones que necessiten la nostra ajuda.