Per començar aquests articles estiuencs, us vaig a proposar un joc a partir d’un recorregut que acabo de fer per França. I com segurament hi haurà alguns lectors que aniran de vacances a aquest país o passaran per ell per anar cap al nord o el centre d’Europa, hi haurà algun d’aquests llocs que potser us vingui de gust visitar.
En el meu itinerari cap a Bretanya per veure al meu amic El Druida, vaig passar de llarg de Bordeus, que ja coneixia. De totes maneres, tant si veniu des de Tolosa de Llenguadoc com des de Baiona, us suggereixo una parada tècnica en aquesta zona, que us permetrà conèixer, a més, el poble natal de Cyrano, Bergerac, o la immensa Duna d’Arcachon.
Bé, doncs a 185 quilòmetres de Bordeus hi ha la ciutat de La Rochelle, capital del departament de Charente Marítim. És relativament petita i el seu centre històric es pot visitar en un dia.
Jo, la veritat, recordava aquest nom gràcies a Alexandre Dumas i Els tres mosqueters.
És tota aquella part de «El setge de La Rochelle«, ideat pel cardenal Richelieu, que  va enviar a D’Artagnan perquè morís en combat, cosa que el malvat no aconsegueix, és clar.
En aquest episodi, que el famós escriptor narra en el capítol 41 de la seva novel·la, apareixen diàlegs que em segueixen agradant tant com quan era un nen.

– ¡Miserable! –va dir D’Artagnan–. Vinga, parla de pressa, qui t’ha encarregat assassinar-me?
-Una dona a la que no conec, però que es diu Milady.
-Però si no coneixes a aquesta dona, com saps el seu nom?

Com podeu veure, tota una delícia aventurera …
A l’oficina de turisme, ubicada en el port, et faciliten un fulletó amb un itinerari molt fàcil de seguir.
La fotografia que il·lustra aquest article, amb les dues torres d’entrada al port, permet veure de resquitllada l’escultura que la ciutat va dedicar fa uns mesos al seu alcalde de molts anys, el polític Michel Crépeau, mort fa 10 anys. La peça és obra de l’escultor François Cante-Pacos.
Si us ve de gust veure-la millor, l’he pujada al meu Photoblog juntament amb una altra imatge.