Foto d’en Jon Barandica per a El Periódico.

El Grup Mixt del Congrés oculta personalitats riques i sucoses com ara José Antonio Labordeta, diputat de la Chunta Aragonesista, i Uxue Barkos, diputada de Nafarroa Bai. Del primer es coneix gairebé tot; de la segona, molt poc.
El periodista Iosu de la Torre ha tingut l’encert d’ajuntar-los en una entrevista que podria sorprendre per la seva ubicació: dins del suplement d’estiu d’El Periódico de Catalunya. Res més allunyat de la realitat: una bona entrevista política no té perquè estar renyida amb l’aparent lleugeresa que se li suposa a aquests tipus de publicacions.
L’entrevista, llarga, de tres pàgines, es llegeix d’una tirada (En Profunditat). És sucosa. Són personatges que tenen coses a dir i als quals habitualment no se’ls hi dedica excessiva atenció: són diputats d’aquest calaix de sastre anomenat Grup Mixt.
El periodista ha sabut esprémer-los i apropar-los a un lector que probablement estigui de vacances, potser a la platja… Procura que no s’avorreixi, però també que pensi.
Que pensi en un Aznar sorprès per la designació d’Uxue per a interrogar-lo durant la comissió del 11-M… o que es sorprengui al saber que l’inefable Federico Jiménez Losantos va ser al seu moment… alumne de Labordeta!
A De la Torre li succeeix el mateix que a molts professionals del sector: quan deixa a un costat les tasques de coordinació que té encomanades i es posa a escriure, gaudeix com un nan.
I això es nota.