Us vull parlar d’un parell de correus que m’han arribat per diverses fonts i que em parlen d’emprenedors en el terreny audiovisual.
Vegem el primer. Es tracta dels treballs de l’empresa Baud Pro. No la conec personalment, però la factura i temes m’han semblat interessants. He conegut el seu projecte via Albert Fuguet i el seu blog El llautó, que escriu unes engrescadores històries d’emprenedors, les versions en vídeo podeu trobar a la secció De 8 a vuit, de l’esmentada productora.
Pel que fa al segon, part d’una una trobada ocasional, fa dos anys i mig, amb l’actor Oli Miró.
M’escriu per explicar la iniciativa que ell i altres companys de professió han posat en marxa, una cooperativa que han anomenat Cortosdemetraje i l’explicació de la qual deixo a les seves mans, perquè em sembla tan apassionada com interessant.

«El nostre sector va molt malament, els companys no tenen feina i els que tenen feina estan mal pagats. Les productores abusen dels actors i equip tècnic. Si tens un bon guió, si no t’el roben, al final t’el plagien o et paguen quatre duros per ell.
La passió que tenim per aquest món no ens la pot robar ningú i anhelem treballar-hi cada dia, no una o dues vegades a l’any, a un curt o a un pilot per a una sèrie.
Solució, anem a crear la nostra pròpia programació a Cortosdemetraje TV, perquè no ens sentim identificats amb la televisió que es crea a Espanya i pensem que nosaltres ho podem fer millor.
Volem treballar cada dia i d’allò que més ens agrada. L’única cosa que ens dóna aquesta continuïtat és la televisió i si no tenim cabuda en la tele actual, crearem la nostra pròpia televisió. Quan tinguem els equips muntats a tot Espanya, no només podrem fer la nostra pròpia programació, sinó que a més podrem donar serveis de producció a tot Espanya a empreses nacionals i estrangeres.
Tenia dues opcions, una és muntar la meva pròpia empresa, però si feia això, no resolia per a res els vostres problemes, els meus sí, perquè explotava a tot el personal com fan ara les productores i t’asseguro que em folrava. La segona opció és que comparteixi l’empresa entre tots, que cadascú fos amo i alhora treballador. La solució és una cooperativa, una empresa transparent i democràtica en la qual tots som amos i treballadors.»

La carta que m’envia l’Oli és més extensa, però no pretenc cansar-vos amb ella. Només suggerir-vos que us passeu pel web i hi doneu un cop d’ull.