Cada cop som més els que fem fotos digitals. I el que abans era una màgica tasca de laboratori (revelat, enquadrament, retoc) ara ho fem mitjançant programes informàtics.
El més utilitzat pels professionals, és el Photoshop, una eina meravellosa, potent i … caríssima.
L’empresa Adobe, propietària d’aquest programa, ofereix una alternativa molt senzilla, però gratuïta, el Photoshop Album Starter Edition, amb el qual es poden fer alguns retocs bàsics.
Però si un vol utilitzar un programa d’edició d’imatges digitals com aquest, però sense necessitat de copiar-lo i fer-lo servir il·legalment, hi ha una alternativa lliure, gratuïta i de gran qualitat, que es diu Gimp (les seves inicials provenen de les paraules GNU Image Manipulation Program).
Per aprendre els passos bàsics d’aquest editor fotogràfic hi ha alguns webs on s’en parla, com aquest Manual del Observatorio Tecnológico del Ministeri d’Educació o aquest altre Curs de tractament d’imatges amb Gimp de l’Institut de Màquina Herramienta d’Elgoibar, un centre públic de Formació Professional pertanyent al Govern Basc (descobert via Barrapunto). També hi ha una  traducció al català del Gimp per part de Softcatala.