Els premis Goya de l’Acadèmia Espanyola del Cinema compleixen avui 20 anys. Felicitats, sobretot als autors del bon cinema que corre per les nostres pantalles.
El primer curtmetratge d’un jove realitzador català, l’Àlex Pastor, ha estat premiat avui mateix en el Sundance, el festival independent de cinema dels EUA apadrinat per l’actor Robert Redford. Felicitats també.
Pastor és un cadell de l’Escac, l’escola de cinema instalada a Terrassa de la qual estan sortint els nous tècnics, guionistes i directors del cinema català i espanyol.
Present i futur del nostre cinema.
I ara, permetin-me un toc d’humor, perquè el cinema va ser primer espectacle de barraca de fira, abans que art. Els contra-premis de cinema YoGa també compleixen anys: 17 anys donant canya al pitjor cinema que passa per les nostres pantalles; rient-se dels directors i actors més pretensiosos.
Com deia divendres Diego Galán a les pàgines d’El País (text sencer En profunditat): «Una pena que els premis YoGa, que uns crítics catalans concedeixen al pitjor de cada any, no arribin fins aquest dilluns que ve. El contrast hagués tingut la seva oportunitat. I el seu puntet de bon humor».