El Col·legi de Periodistes de Catalunya edita mensualment la revista Capçalera, «un òrgan informatiu, de divulgació, reflexió i anàlisi a l’entorn del conjunt de temes que ens afecten i interessen com a periodistes, amb una perspectiva d’obertura i d’inserció en el teixit social que ens acull», com es diu a la portada del seu web.
He rebut la revista corresponent als mesos de març i abril, que en aquests moments encara no està pas penjada a l’espai web del Col·legi (de fet, es vergonyós que sent, com som, periodistes, faltin tres o quatre números digitalitzats, o el que és el mateix, des del juliol-agost de l’any passat).
Bé… aquest últim número de Capçalera és excel·lent, tot començant pels reportatges sobre Pérez Molinos, El Carmel, els universitaris o el nou periodisme digital (amb encreuament de cartes al director incloses), i seguint amb una conferència que l’Antoni Bassas va pronunciar al Tribuna Barcelona i una entrevista a Josep Maria Huertas Claveria i Santiago Ramentol, tots dos junts, realitzada per Victoria Hita.
Hita admet sentir-se enlluernada pel que diuen els seus entrevistats i fa un bon treball: escolta el que diuen i, al moment que toca, introdueix una pregunta que dóna lloc a noves respostes.
Huertas i Ramentol fan nombroses reflexions que podríen ocupar molt més espai que aquest, però tan sols vull destacar-ne una: «Molta gent no s’adona que on comença veritablement la tasca periodística és en la selecció de les notícies» (Huertas).