Avui ha complert 44 anys i duu 10 al capdavant del programa matinal de Catalunya Ràdio. És l’Antoni Bassas. En el retrat que d’ell s’ofereix al diari El Periodico, es diu: «Nascut a Barcelona, va estudiar Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona. Va treballar a Ràdio Joventut i a Ràdio Barcelona, on va col·laborar amb Joaquim Maria Puyal, que se’l va endur a Catalunya Ràdio, on, igual que va fer a TV-3, va presentar les retransmissions del futbol. Al 1995 va substituir a Josep Cuní al capdavant de El matí de Catalunya Ràdio, pel qual va rebre un premi Ones el 1997, el Premi Nacional de Periodisme del 2001 i, fa uns dies, el Premi Nacional de Radiodifusió 2005, que li serà lliurat dimecres que ve, dia 16.
Diu el jurat que atorga aquest guardó perquè: «Al llarg de 10 anys, Antoni Bassas i el seu equip han assolit el difícil repte de ser, alhora, referent informatiu, divulgatiu i cultural, combinant amb encert, dinamisme i eficàcia periodística, el rigor, l’humor, el pluralisme i l’actualitat, i contribuint de forma decisiva al lideratge d’audiència ininterromput de la ràdio pública nacional catalana a la seva franja horària».
I, a més a més, el dia abans, dimarts, 15, Bassas rebrà un altre premi més: el d’Amic de l’Any, atorgat per Amics de la Ciutat, per «la seva professionalitat basada en el rigor, l’esperit crític i en la catalanitat, tant per l’ús de la llengua com pels continguts, valors que els barcelonins sempre han mantingut i volgut per a la ciutat».
Capaç d’entrevistar, com aquest matí, a un expresident (Jordi Pujol) i a un actor (Sergi López), i tafanejar una estoneta amb la Judit Mascó, Bassas està lluny de capelletes i manté la independència… Independència de vegades atacada des de diferents parcel·les del poder.
Potser això és el secret del seu èxit…