El Salvador. 28 anys després from TransformaFilms on Vimeo.

Amb el fragor de la batalla futbolística, se m’havia passat comentar un excel·lent reportatge de TVC, tapat precisament pel partit de la Supercopa entre el Barça i el Madrid.
Com passa gairebé sempre, veure aquestes petites joies és cosa de sort. El vaig agafar en un zàpping i em vaig quedar atrapat. Tant, que em vaig perdre el directe del primer gol de Leo Messi, que després vaig repescar a la repetició.
El documental en qüestió es titulava El Salvador, 28 anys després, i el va emetre el Canal 33 dins del programa Una altra mirada a les 11 de la nit de dimecres, 17, i a les 5 de la tarda del dia següent, dijous, 18.
Com veieu, unes hores molt adequades.
El que us deia. Aquest treball va signat per Jordi Oriola i Folch (feu una ullada al seu bloc, Les cartes d’en Jordi) i produït per Transformafilms.

El resum que ells mateixos hi inclouen és aquest:

28 anys després del que va passar Francisco Mena Sandoval torna a El Salvador i visita la zona nord de Morazán on ell va comandar un operatiu de l’exèrcit contra Villa El Rosario, un municipi en mig del territori d’influència de la incipient guerrilla.
Allí es retroba amb els pobladors i pobladores, un capellà, guerrillers i guerilleres, i també amb un altre company de l’exèrcit. Reflexionen sobre el que va passar llavors i sobre el sentit que ha tingut el que va succeir.

Tot això i moltes coses més destaquen en aquest film, però també la religiositat de diversos protagonistes. Però és una forma d’encarar la religió que entronca amb la teologia de l’alliberament, aquest compromís social i polític de molts cristians de base, que encara perviu en moltes zones del món, i que els acosta més als indignats que a la jerarquia catòlica que estem veient aquests dies a la televisió.