Esto de la microfinanciación colectiva está creciendo día a día.
No es algo de ahora. Antiguamente, los padres, familiares y amigos echaban una mano a quienes iniciaban un negocio. Y las cooperativas han existido desde hace mucho, mucho tiempo. Ahora les llamamos emprendedores y les echamos una mano vía crowdfunding.
El término, en la Wikipedia (no dejéis de apoyarla, que es una gran herramienta) lo definen así:

Financiación en masa, también denominada financiación colectiva, microfinanciación colectiva y micromecenazgo, es la cooperación colectiva, llevada a cabo por personas que realizan una red para conseguir dinero u otros recursos, se suele utilizar internet para financiar esfuerzos e iniciativas de otras personas u organizaciones. Crowdfunding puede ser usado para muchos propósitos, desde artistas buscando apoyo de sus seguidores, campañas políticas, financiación del nacimiento de compañías o pequeños negocios.

Uno de los últimos ejemplos es la película Tots els camins de Deu, que acaban de rodar los miembros de Niu d’Indi (les falta aún montarla, posproducirla, distribuirla y estrenarla, pero están contentos con el material que tienen entre manos), con Gemma Ferraté y Aritz Cirbián a la cabeza.
Pero si echáis una ojeada a Verkami, el sitio web que está recogiendo aportaciones a diferentes creadores, veréis que hay proyectos de libros, discos, juegos, eventos de todo tipo, cortometrajes, largos…
También en los medios de comunicación se buscan salidas parecidas, combinadas con la publicidad, cada vez más escasa. Vilaweb en Catalunya y el recién estrenado Eldiario.es van en esa línea, ya que la subscripción tradicional desciende a marchas aceleradas y la on-line de pago aún no cubre las expectativas.
La idea es que sean los propios lectores quienes se comprometan con la publicación más allá de abrir una ventana del navegador y leer gratis lo que tanto esfuerzo cuesta.

Això del microfinançament col·lectiu està creixent dia a dia.
No és una cosa d’ara. Antigament, els pares, familiars i amics donaven un cop mà a qui iniciaven un negoci. I les cooperatives han existit des de fa molt, molt de temps. Ara els anomenem emprenedors i els donem una mà via crowdfunding.
El terme, a la Viquipèdia (no deixeu de donar-li suport, que és una gran eina) el defineixen així:

Finançament en massa, també anomenada finançament col·lectiva, microfinançament col·lectiu i micromecenazgo, és la cooperació col·lectiva, duta a terme per persones que realitzen una xarxa per aconseguir diners o altres recursos, se sol utilitzar internet per finançar esforços i iniciatives d’altres persones o organitzacions. Crowdfunding pot ser usat per a molts propòsits, des artistes buscant suport dels seus seguidors, campanyes polítiques, finançament del naixement de companyies o petits negocis.

Un dels últims exemples és la pel·lícula Tots els camins de Deu, que acaben de rodar els membres de Niu d’Indi (els hi falta encara muntar-la, posproduir-la, distribuir-la i estrenar-la, però estan contents amb el material que tenen entre mans), amb Gemma Ferraté i Aritz Cirbián al capdavant.
Però si trobeu un cop d’ull a Verkami, el lloc web que està recollint aportacions a diferents creadors, veureu que hi ha projectes de llibres, discos, jocs, esdeveniments de tot tipus, curtmetratges, llargs …
També en els mitjans de comunicació es busquen sortides semblants, combinades amb la publicitat, cada vegada més escassa. Vilaweb a Catalunya i el recentment estrenat Eldiario.es van en aquesta línia, ja que la subscripció tradicional baixa a marxes accelerades i la línia de pagament encara no cobreix les expectatives.
La idea és que siguin els propis lectors els que es comprometin amb la publicació més enllà d’obrir una finestra del navegador i llegir gratis el que tant esforç costa.