Em segueixen sorprenent les possibilitats de la xarxa a l’hora d’unir esforços al voltant d’una idea o una iniciativa comuna. El que abans ens costava dies o setmanes, ara ho podem aconseguir en minuts o hores. Com el el Blog Action Day.
La gent d’Actuable és al darrere d’aquest Día d’Acció dels Blocs al nostre país, encara que n’hi ha moltes més organitzacions implicades.
De fet, a aquestes hores (10 del matí), ja hi havia un centenar de blocs (amb més de 300.000 lectors potencials) disposats a parlar del tema d’aquest any, que tracta sobre l’aigua, o millor, sobre l’escassetat d’aigua en moltíssimes parts del món.
Ho expliquen així, convidant a que ens sumem a la proposta:
«L’aigua ens afecta de moltes maneres. Pots tractar l’aigua com un dret humà o comptar com afecta especialment les dones i als nens en els països en vies de desenvolupament, pots parlar de la contaminació o de les guerres de l’aigua, fins i tot de l’empremta aquàtica«.
Aquesta acció tan senzilla i quotidiana com és obrir l’aixeta i deixar córrer l’aigua mentre ens rentem les dents és impensable en altres zones del nostre castigat planeta. O impossible.
Intentem no malbaratar l’aigua. Moltes vegades hem comentat allò de reduir la quantitat d’aigua que fem servir cada vegada que tirem de la cadena del vàter. Podem comprar el mecanisme adequat o, senzillament, posar una ampolla d’aigua ben tancada a l’interior de la motxilla del vàter per reduir el nombre de litres que van pel desguàs. I fer servir un recipient, encara que només sigui un cub, una galleda, per recollir part de l’aigua que malbaratem a la dutxa fins que surt a la temperatura que ens agrada.
També he vist que en Actuable proposen que parlem de diversos temes, que podeu trobar en aquest enllaç.
M’ha semblat molt interessant per a la nostra manera d’actuar urbanita el referit a l’aigua embotellada. I, en efecte, quan llegeixes els seus arguments, que ara reprodueixo, penses: «Si l’aigua dels nostres aixetes ja és potable, per què gastem (diners, energia, plàstic) tant en aigües embotellades?»
L’any passat, Bundanoon, un poblet d’Austràlia, va votar aclaparadorament a favor de prohibir l’aigua embotellada. Per què? Perquè té un impacte ambiental enorme.
I és que es gasten grans quantitats de recursos a extreure, embotellar i transportar l’aigua embotellada per després generar muntanyes d’ampolles buides que passen a formar part de les escombraries que escampem pel món.
El toc d’atenció d’aquest poble, va despertar a molts. Si tenim aigua de l’aixeta que és potable i bona, per què hem de gastar tants recursos i provocar tant impacte en el medi ambient extraient, embotellament i movent pel món?
A més, l’aigua embotellada és molt cara: una ampolla de mig litre sol costar un euro. Aquest mateix diners és el que costen 1.000 litres d’aigua de l’aixeta a Espanya. En l’agricultura, un metre cúbic d’aigua costa tan sols 0,001 euros. Sorprenent, oi?
En els temps que corren, l’aigua embotellada comença a sembla una frivolitat de temps passats. I fins i tot podria acabar convertint-se en el pròxim «tabac»: Una cosa que no té sentit seguir assumint com a «normal».
Potser ha arribat el moment de plantejar-nos el prohibir l’aigua embotellada a Espanya o, si no, almenys el regular el seu ús que sens dubte sembla econòmica i ambientalment insostenible.
Aquest diumenge vaig sentir a Catalunya Ràdio un reportatge, del qual us parlaré en un altre moment, que parlava de com cada dia milers d’ampolles d’aigua viatgen d’Espanya a França mentre altres tantes arriben des del país veí fins a nosaltres. Absurd, no creieu?
Deja una respuesta