Roberto Guareschi és un periodista argentí que va participar en la creació de la web del diari Clarín i d’altres publicacions digitals i de paper. De fet, va dirigir la redacció d’aquest diari entre 1990 i el 2003, i anteriorment la del Cronista Comercial, entre 1975 i 1976.
El seu blog, que suggereixo visitar, es titula Postperiodismo i el subtitula amb la frase: «Estem creant un altre periodisme: serà molt millor».
El seu últim article indica per on van els trets: «Que nos cuenten las costillas».
Des del primer paràgraf dóna canya:
«Per fi ens expliquen les costelles als periodistes, als mitjans i tots els que influïm en el discurs públic.»
I cita una nova eina web.
«Chequeado.com és la primera publicació argentina (n’hi ha als Estats Units ia la Gran Bretanya) que es proposa verificar si les paraules i les dades que es fan públics tenen agafador. No té ànim de lucre, va sortir fa tot just 18 dies, i enfoca temes centrals com la retallada en el pressupost del poder judicial, la inseguretat, l’avortament, etc, els contrasta amb la informació disponible i qualifica el seu tractament: enganyós, insostenible, vertader, fals. «
En aquests temps, temes així m’omplen d’esperança sobre el futur del periodisme.
Txerra, ¿hay algún sitio en España que verifique lo que se hace público?
És molt interessant l’article del Guareschi, parlant dels webs que busquen la veritat i la mentida en les notícies. Li he preguntat si en sabia d’algun lloc similar aquí, però m’ha dit que no, que només França, Regne Unit i EEUU. Vostè en sabria si existeix quelcom així.
Salutacions cordials.
Per desgràcia crec que a Espanya no hi ha cap lloc similar, encara que seria «obligatori» que existís.
Les mentides i mitges veritats que es publiquen necessiten algú que els tregui els colors.
De totes maneres, intento esbrinar-ho
Gràcies.
Però si t’enteras de quelcom fes-no-ho saber, sisplau!
Una abraçada