El periodista no és, no ha de ser protagonista. Això ho tenim clar tots… fins als companys que accidentalment es converteixen en actors d’una notícia.
Transmitim l’informació el millor que poguem des del punt on s’origina fins als nostres lectors, oients i teleespectadors.
Per això em resulta estrany ser, al costat dels meus companys d’El Periódico de Catalunya i del Grup Zeta, protagonista col·lectiu i involuntari d’un ERO contra el que ahir ens vam manifestar pels carrers de Barcelona.

Però no només ens preocupa l’amenaça de l’atur, que afecta ja a tres milions de persones en aquest país, sinó el possible descens de qualitat del diari si s’elabora amb la retallada de personal que l’empresa ha previst i, fins i tot, la irremeiable pèrdua de democràcia informativa si El Periódico arribés a desaparèixer.
L’empresa editora considera que el seu ajust servirà per a continuar endavant i ho titula avui així: El Grup Zeta adopta mesures per garantir el seu futur.
Els periodistes també desitgem que els nostres mitjans de comunicació segueixin endavant i que qui es vegi obligat a deixar el seu lloc de treball ho faci en les millors condicions possibles.

«Davant la presentació d’un expedient de regulació d’ocupació (ERO) per part del Grup Zeta, el Comitè Professional d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, amb el suport unànime de la redacció, manifesta que l’eliminació prevista de 73 llocs de treball en aquesta empresa impediria que el diari mantingués el seu actual nivell de qualitat i suposaria una hipoteca excessiva que amenaçaria el seu futur. A més a més dels llocs de treball, si es portés a terme l’expedient de regulació en els seus actuals termes es posaria en perill la forma que bona part d’aquesta societat ha escollit per exercir el seu dret constitucional a informar-se i a crear la seva pròpia opinió.

SI BÉ ELS ACOMIADAMENTS podrien reduir la despesa a curt termini, aquesta mesura també comportaria una inevitable pèrdua de qualitat en els continguts per falta de personal, cosa que òbviament causaria un descens de les vendes. L’experiència ens demostra que polítiques d’aquest tipus només condueixen al fracàs.

L’ESFORÇ dels professionals de la redacció, que no ha flaquejat en cap moment (ni tan sols durant un llarg procés de venda finalment frustrat), ha permès a EL PERIÓDICO mantenir-se com el diari d’informació general més llegit de Catalunya i el tercer d’Espanya en nombre de lectors (808.000), guanyant fins i tot 15.000 nous seguidors respecte del 2007, segons l’Estudi General de Mitjans (EGM). A més a més, l’últim Baròmetre de la Comunicació i la Cultura constata que l’edició en català d’EL PERIÓDICO té 321.000 lectors, cosa que el converteix en el diari en català més llegit de la història. Tot això s’ha aconseguit en un any en què els costos de personal, segons dades aportades a l’ERO per la mateixa empresa, van ser fins i tot inferiors als de l’exercici de l’any 2007, quan EL PERIÓDICO DE CATALUNYA va guanyar 6,6 milions d’euros. Després de 30 anys de generar beneficis, ara, per un descens conjuntural i, per tant, no definitiu dels ingressos publicitaris conseqüència d’una crisi econòmica global, l’empresa posa sobre la taula una reducció de personal que sí que és definitiva i que afectarà més del 20% de la plantilla.

DES DE LA SEVA FUNDACIÓ, per part d’Antonio Asensio Pizarro, el 1978, EL PERIÓDICO DE CATALUNYA i altres publicacions del Grup Zeta han contribuït significativament al pluralisme d’aquesta societat. El nostre diari ha tingut un paper notable en la consolidació de la democràcia i les llibertats. A més, ha estat una peça clau en la normalització de la lectura en català. Sense EL PERIÓDICO o amb un EL PERIÓDICO pitjor, Catalunya i Espanya estarien més mal informades i perdrien un instrument valuós per crear una opinió pública lliure.

ARA, AQUEST LLEGAT es posa en perill en nom d’una presumpta rendibilitat futura que serà impossible d’aconseguir amb la retallada de personal prevista. I a més a més, quan aquesta retallada es planteja basant-se només en criteris financers i d’organització, percentatges d’un full de càlcul que poca cosa tenen a veure amb el contingut d’un diari i la seva elaboració.

PER AIXÒ, ELS PROFESSIONALS de la redacció d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA ens comprometem davant dels nostres lectors i davant de la societat a defensar la pluralitat informativa, la continuïtat d’un mitjà que permet crear opinions diverses amb elements periodístics ben elaborats i la pervivència del català a la premsa. I demanem a particulars i institucions que facin sentir la seva veu a favor d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA per aconseguir que es preservi la continuïtat dels valors del nostre diari.»