De tant en tant, Capçelera, la revista del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ofereix extensos treballs de periodisme que no he vist des de fa temps en altres àmbits ni publicacions.
Per això, el dossier central sobre el País Basc que edita en el gruix número de juny (164 pàgines, 4 euros) m’ho havia deixat per llegir en vacances.
Vaig fer bé. És un treball de 48 pàgines, tan interessant com dens, que sorgeix després de la absolució de Martxelo Otamendi i de la resta de directius del diari en euskera Egunkaria i que necessita d’una lectura pausada i reflexiva.
El propi Otamendi és la primera veu d’aquest ampli document.

«El periodista relata el tortuós camí d’aquest diari en èuscar des de la seva fundació, el 1990, passant pel seu tancament el 2003 per ordre judicial i les tortures a què va ser sotmès a mans de la Guàrdia Civil fins a la sentència de l’abril passat, quan Otamendi i la resta de directius van ser absolts de la seva pertinença a ETA».

El dossier inclou les firmes d’Alberto Letona, Antoni Batista, Jordi Gordon, Xavier Vinader i Clemente Bernad, entre altres, així com un qüestionari que els exetarras Joseba Urrusolo Sistiaga i Carmen Gisasola han respost des de la presó. Expliquen, per exemple, que els autors de l’atemptat contra l’Ernest Lluch desconeixien les posicions del polític socialista pel que fa a Euskadi. El van matar simplement perquè era un antic ministre i era la presa més fàcil.
A qui li vingui de gust, aquest excel·lent treball es pot llegir en línia al web del Col·legi o baixar-se la seva versió en pdf.