Fa una estoneta-és la nit del dimarts, 21-, la comissió d’Economia del Congrés no ha admès l’anomenada llei Sinde antidescàrregues. Aquesta decisió ha provocat una pujada d’alegria entre els milers d’internautes que han combatut aquesta llei.
Però què opinen aquests internautes de la situació en què queden els creadors d’art i cultura en aquest país.
Les principals distribuïdores espanyoles de cinema independent, com ara Alta FilmsKarma, Cameo i Versus Entertainment,, han penjat als seus webs missatges com el que reprodueixo, amb la variable del nombre de treballadors afectats.

Aquesta distribuïdora desapareixerà i 235 persones s’aniran al carrer en breu si no s’aprova amb urgència una llei que ens protegeixi contra les descàrregues il legals i la pirateria.

Perquè la qüestió és aquesta: què quedarà d’aquestes empreses si allò del que viuen és usat de forma fraudulenta per les seves possibles clients?
A mi m’agrada no pagar, no et fot: la música gratis, el cinema gratuït i els programes d’ordinador sense cost.
Crec en el programari lliure i en les obres distribuïdes amb llicències com les de Creative Commons, però també defenso el dret que els autors i empreses que vulguin cobrar les seves obres ho puguin fer sense que ningú se les robi. Hi ha suficient material gratuït a la xarxa per no haver de descarregar res il.legalment.
Qui ha lamentat realment l’apagada de les webs de descàrregues? I per què?
Sóc un acèrrim defensor de que la cultura pugui arribar a tothom … la qüestió és com ho fem i amb quins recursos, perquè si no la paguem nosaltres, directament, algú l’haurà de pagar. I si aquest algú és l’Estat, al final serem tots, amb els nostres impostos, els que haurem de fer-ho.

Us deixo aquí les claus de la llei antidescàrregues que RTVE ha penjat al seu web.

  • La llei crea la Comissió de Propietat Intel lectual dependent de Cultura que serà la que rebi una denúncia d’un autor o particular contra una web de descàrregues. En aquesta Comissió estaran presents membres de la indústria cultural.
  • Posteriorment s’ha d’advertir al propietari de la pàgina denunciada que ha de retirar els enllaços o continguts que segons la comissió violen la propietat intel lectual.
  • Si la pàgina web no retirés els continguts considerats il legals, la Comissió anirà a l’Audiència Nacional, en particular els jutjats centrals del Contenciós administratiu, que haurà de decidir en un màxim de quatre dies sobre el tancament.
  • En el projecte de Llei destaca el següent paràgraf: «La secció podrà adoptar les mesures perquè s’interrompi la prestació d’un servei de la societat de la informació o per retirar els continguts que vulnerin la propietat intel lectual per part d’un prestador amb ànim de lucre, directe o indirecte, o de qui pretengui causar un dany patrimonial «.
  • Queda oberta així la interpretació de qui vulnera la propietat intel lectual ja que entrarien no només les webs que es lucren amb continguts protegits per la propietat intel lectual sinó també aquelles que, tot i no tenir publicitat «pretenguin causar un dany patrimonial».