A Catalunya, des de demà és el pont de la Diada de l’Onze de Setembre, data que ens recorda un recent fet tràgic, els atemptats del 2001 a Nova York.
A la Viquipèdia parlen d’una altra pèrdua:
Es commemora la caiguda de Barcelona després de mesos de setge el 1714 davant el duc de Berwick durant la Guerra de Successió en la que els Borbó (amb el seu candidat, el futur Felip Vè) i els Àustries (amb l’arxiduc Carles) lluiten per tota Europa per la corona d’Espanya, va tenir caràcter de guerra civil perquè hi havia partidaris dels dos candidats en tot el territori, encara que majorment concentrats els del Borbó al Regne de Castella i els de l’austríac a la Corona d’Aragó. Amb la victòria del Borbó, s’implanta un sistema polític uniforme, derogant-se els privilegis nobiliaris i els sistemes legals provinents dels diferents Regnes medievals que formaven Espanya. Per això, l’11 de setembre també es recorda la consegüent abolició de les institucions i llibertats civils catalanes.
Però al marge del fet històric i la política, molts catalans es llancen a les carreteres i aeroports per gaudir de tres dies de festa. Una bona opció és fer-ho en plena natura.
Una manera de passejar i gaudir dels boscos l’ofereix l’últim número de la revista El mundo de los Pirineos, una publicació que uneix bona informació, magnífiques fotografies i suggeriments a tenir en compte.
La foto correspon a un número especial que han editat aquest any, però encara no han penjat a la seva web la portada actual. Entre els temes que toquen hi ha el reportatge central, titulat «50 rutas por bosques«, des de la selva de Irati fins a la Fageda d’en Jordà.
Altres articles del número 71è d’aquesta publicació bimensual (132 pàgines, 5,45 euros) són les ermites del Montsec, un viatge en tren que travessa la serralada Pirinenca i, fora ja de les seves fronteres naturals, els volcans de Sicília.
Els Chikos del Maiz canten:
«Me duele el 11 de septiembre,
no por las torres gemelas
sino por el derrocamiento de Allende»
A pendre nota!