Después de unos días derrotado por los virus, esta mañana veo en la tele una entrevista que me alegra el día: un señor que habla de lectura, de la necesidad de leer y de contagiar ese deseo a los más jóvenes.
Era Ferran Mascarell, consejero de Cultura de la Generalitat de Catalunya, una rara avis dentro del gabinete nacionalista al que llegó desde las filas de un socialismo cegato (¿y envidioso?) hacia su figura.
El señor Mascarell ha presentado la iniciativa Què llegeixes (¿Qué lees?) y ha recordado, por ejemplo, que uno de sus primeros libros fue El Zoo d’en Pitus (en castellano os sugiero esta reseña). Este cuento de Sebastià Sorribas tiene una portada de la querida Pilarín Bayés, a quien estos días se le dedica una exposición en el Palau Robert de Barcelona.
Y para redondear la cuestión, os diré que estos días, además, se celebra el 50º aniversario de Cavall Fort, el tebeo que han leído varias generaciones de niños catalanes y del que el 30º Salón del Cómic de Barcelona realizará una gran muestra antológica.
Lo explican así:

La exposición Cavall Fort 50 años ofrece por primera vez la oportunidad de ver una gran cantidad de páginas originales, así como ediciones de la época. La muestra, comisariada por la directora de la publicación Mercè Canela, está dedicada a los autores catalanes, porque la revista ha sido y es también cuna de artistas del país. La exposición mostrará un total de 50 páginas, ya sean originales o ediciones, correspondiendo cada una a 50 series claves de la publicación. Encontramos títulos míticos como Ot, el Bruixot de Picanyol o La casa sota la sorra, dibujado por Madorell, autor también de otro cómic de referencia como Jep i Fidel, además de Pesquis i Baliga de Viladoms o Maurici Bonull, de Marc y Pep Brocal. Por las páginas de Cavall Fort han pasado también autores actuales tan importantes como Cesc, Joma, Roser Capdevila, Oriol Garcia Quera, Francesc Infante, Quim Bou, Lluïsot o Alfons López, entre muchos otros. La exposición también dedicará un espacio a la revista El Tatano, que nació como un suplemento para los más pequeños dentro de Cavall Fort en 1990, hasta que en 2006 se independizó y se convirtió en una publicación mensual.

Sí, buenas noticias para empezar el día. Després d’uns dies derrotat pels virus, aquest matí veig a la tele una entrevista que m’alegra el dia: un senyor que parla de lectura, de la necessitat de llegir i de contagiar aquest desig als més joves.
Era Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, una rara avis dins del gabinet nacionalista al qual va arribar des de les files d’un socialisme curt de vista (i envejós?) Cap a la seva figura.
El senyor Mascarell ha presentat la iniciativa Què llegeixes? I ha recordat, per exemple, que un dels seus primers llibres va ser El Zoo d’en Pitus (en castellà us suggereixo aquesta ressenya). Aquest conte de Sebastià Sorribas té una portada de l’estimada Pilarín Bayés, a qui aquests dies se li dedica una exposició al Palau Robert de Barcelona.
I per arrodonir la qüestió, us diré que aquests dies, a més, se celebra el 50 aniversari de Cavall Fort, el còmic que han llegit diverses generacions de nens catalans i de la que el 30 º Saló del Còmic de Barcelona realitzarà una gran mostra antològica.
Ho expliquen així:

L’exposició Cavall Fort 50 anys ofereix per primer cop l’oportunitat de veure una gran quantitat de pàgines originals, així com edicions de l’època. La mostra, comissariada per la directora de la publicació Mercè Canela, està dedicada als autors catalans, perquè la revista ha estat i és també un bressol d’artistes del país. L’exposició mostrarà un total 50 pàgines, ja siguin originals o edicions, corresponent cadascuna a 50 sèries claus de la publicació. Trobem títols mítics com Ot, el Bruixot de Picanyol o La casa sota la sorra, dibuixat per Madorell, autor també d’un altre còmic de referència com Jep i Fidel, a més de Pesquis i Baliga de Viladoms o Maurici Bonull, de Marc i Pep Brocal. Per les pàgines de Cavall Fort han passat també autors actuals tan importants com Cesc, Joma, Roser Capdevila, Oriol Garcia Quera, Francesc Infante, Quim Bou, Lluïsot o Alfons López, entre molts d’altres. L’exposició també dedicarà un espai a la revista El Tatano, que va néixer com un suplement per als més menuts dins de Cavall Fort l’any 1990, fins que el 2006 es va independitzar i es va convertir en una publicació mensual.

Sí, bones notícies per començar el dia.