Quan parlem de les festes de Carnestoltes és inevitable prendre com a referència les de Venècia, si bé aquest any tornarà a ser una mica diferent a causa de la pandèmia i les limitacions que les autoritats sanitàries italianes estan aplicant. Cap viatger ha d’oblidar el passaport còvid i la mascareta si vol accedir a l’interior de locals, restaurants, teatres i museus. Això sí: el cobreboques pot fer joc amb les disfresses.
La festa començarà aquest dissabte, 12 de febrer, i finalitzarà el dimarts 1 de març, amb presència d’artistes de carrer, pallassos, malabaristes i acròbates als carrers i places de la ciutat dels canals, però no hi haurà cita multitudinària a la Piazza San Marc. En aquesta ocasió es trobaran a faltar algunes de les activitats que més fama han donat al Carnaval venecià. Si hi aneu, reviseu el tema sanitari aquí, i si no viatgeu ara, podreu veure’l per Internet.
En la vella societat rural, fortament estructurada pel cristianisme, el temps de Carnaval o Carnestoltes oferia mascarades rituals d’arrel pagana i un lapse de permissivitat que s’oposava a la repressió dels instints i la severa formalitat litúrgica de la Quaresma. Actualment, el carnaval s’ha convertit en una festa popular de caràcter lúdic al voltant del rei Carnestoltes. Se celebra uns dies abans del Dimecres de Cendra, dia en què comença la Quaresma, des del Dijous gras, aquest any, el 24 de febrer, fins el Dimarts de Carnaval, que és l’1 de març.
De la ‘viquipèdia’
El d’aquest 2022 serà un Carnestoltes que “mira cap al futur perquè quedi en el record col·lectiu”, segons els seus organitzadors, i ho fan mitjançant un lema inspirat, ni més ni menys, que a Salvador Dalí: ‘Recordar el futur’. Un conjunt d’activitats que es desenvoluparan sota la direcció artística de Massimo Checchetto, un conegut escenògraf del teatre La Fenice,, i que culminaran amb un espectacle sobre les aigües de l’Arsenal.
Dins els actes multitudinaris d’altres èpoques que han patit canvis o anul·lacions hi ha la Festa de l’Aigua de Cannaregio, els vols de l’Àngel, l’Àguila i el Lleó, l’animada reunió de disfresses de la Piazza San Marco i les tradicionals processons de les Marias i la desfilada del Toro.
L’opció de l’Ajuntament ha estat descentralitzar i estendre el Carnestoltes amb nombroses actuacions musicals i espectacles de teatre, circ, titelles, acròbates i clowns, que podran veure’s, bàsicament, durant els caps de setmana del dissabte 12 i diumenge 13; el dissabte 19 i diumenge 20; i entre dijous gras (dia 24) i dimarts 1 de març (dia de l’enterrament de la sardina, a Espanya). Podeu veure tota la programació aquí.
En general, n’hi haurà espectacles de 11.00 a 13.00 hores i de 15.00 a 19.00 hores, i els laborables només a la tarda, a llocs com Campo Santa Margherita, Campo San Giacomo, Esedra-Castello, Campo San Geremia, Campo San Cassiano, Campo dei Gesuiti, Campo Santa Maria Formosa i Sant’Elena.
La popular Festa de l’Aigua, que es desenvolupava al Canal de Cannaregio, es trasllada aquest any a l’Arsenal, convertit en un gran teatre a l’aire lliure que agafarà un extraordinari espectacle sobre l’aigua, a càrrec de les companyies Opera Fiammae i Viorica, dirigides per Antón Bonura.
Hi haurà representacions el divendres 18, el dissabte 19 i el diumenge 20 de febrer, i des del dijous 24 de febrer fins al dimarts 1 de març, a un ritme de dues funcions diàries, a les 18.45 i 21.15 hores. Serà necessària la reserva prèvia a la web del Carnaval de Venècia.
Es manté a la Piazza San Marco el concurs per premiar la màscara més bonica i original, amb una instal·lació escenogràfica destinada a apreciar les disfresses dels que tradicionalment desfilen per la plaça amb els seus vestits de Carnaval. Es pot participar a la desfilada, prèvia acreditació, de 10.00 a 18.30 hores, del dissabte 19 de febrer al dimarts 1 de març.
L’art i el teatre tornen a celebrar el Carnestoltes de la Cultura, amb un programa d’espectacles en espais de la ciutat, com l’Auditori Santa Margherita, l’Ateneu Veneto, l’Auditori M9, el Centre Cultural Candiani, la Galeria Internacional d’Art Modern Ca’ Pesaro, el Teatre Aurora, el Teatre a l’Avogaria, la Fondazione Querini Stampalia, la Scuola Grande di San Giovanni Evangelista i el Palazzo Grimani.
Amb motiu de les festes de Carnaval, els museus de l’Àrea Marciana i el Museu de la Venècia del Segle XVIII obriran tots els dies fins a les 22.00 hores: el Palau Ducal, el Museu Córrer, Ca’ Rezzonico, el Palau Mocenigo i la Casa de Carlo Goldoni. Més informació i reserves a la web de la Fondazione dei Musei Civici di Venezia.
I per als que no puguin viatjar a Venècia queda l’opció digital: cada dia, del 24 de febrer a l’1 de març, a partir de les 16.30 hores, el mestre de cerimònies del Carnaval de Venècia, el Príncep Maurizio (a la vida real Maurizio Agosti) i l’actriu Linda Pani (que va ser l’Àngel del Carnaval 2020), animaran la transmissió en viu a les xarxes socials, mentre joves reporters aniran a la recerca del millor de les representacions teatrals als carrers de la ciutat.
Les retransmissions es podran seguir a la pàgina de Facebook del Carnaval de Venècia i al canal de YouTube de Venezia Unica. Es podrà accedir a aquests enllaços directament des del lloc web oficial del Carnaval de Venècia: www.carnevale.venezia.it
0 comentaris
1 retroping