La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es Trom0-1024x433.jpg
Els impressionants penya-segats de Trælanípan, a l’illa de Vagar.

Lorenzo Mejino és un divulgador serièfil que col·labora en diferents mitjans escrivint d’una cosa tan atractiva com són les sèries que s’estrenen a les diferents pantalles (teles tradicionals i plataformes digitals). A més del bloc ‘Series para Gourmets‘ al ‘Diario Vasco‘, ofereix els seus coneixements a l’estupenda web ‘Serielistas‘, a ‘El Ágora diario’ i en el podcast ‘Travelling Series‘ dins de la sempre interessant web de ‘Serielizados‘.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es libro_p.jpg

Però és que Mejino amaga un ric passat: enginyer de Camins i atleta llançador de martell, domina vuit idiomes i xampurreja alguns més, i ha visitat gairebé tots els països del món. Jo diria que, en part, per culpa de la seva veu: durant molts anys va ser locutor olímpic i se’l va sentir sovint als altaveus de l’Estadi Olímpic de Montjuïc, on va ser director de locutors dels Jocs del 1992.

No és estrany que de la ment d’aquell viatger empedreït sorgís el molt original i entretingut llibre ‘La Vuelta al Mundo en 80 series‘, coescrit amb la jove periodista Paula Hergar, una col·lega que ja fa temps que treballa a la web de referència a el sector televisiu, ‘Vertele‘, de Eldiario.es.

Serveixi tota aquesta presentació per explicar que Lorenzo Mejino va avançar ahir al ‘Diario Vasco’ i a Twitter l’estrena de ‘Trom‘, una sèrie policiaca que, crec, és la primera d’aquest gènere ambientada a les amagades Illes Fèroe, un petit arxipèlag situat a l’oceà Atlàntic, al nord d’Escòcia ia mig camí entre Noruega i Islàndia.

Es tracta d’una adaptació una mica lliure de diverses novel·les d’èxit del conegut i premiat escriptor feroès Jogvan Isaksen, a càrrec del guionista, director i productor de cinema Torfinnur Jákupsson, compatriota seu, qui s’ha encarregat de dur-la a terme per als estudis Reinvent. Són sis episodis d’aquest estil ‘negre’ típicament escandinau: personatges tan gèlids com els seus paisatges.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es Trom3.jpg
La cascada de Gasadalur, al fons, és una de les belleses de l’arxipèlag.

El protagonista és Hannis Martinsson, un periodista incòmode que viatja pel món denunciant injustícies i ara torna a casa després de ser expulsat dels EUA per ficar els nassos on no deu. L’interpreta Ulrich Thomsen, un dels actors danesos més coneguts a nivell internacional: va ser un dels dolents del ‘007. El món mai no és suficient”.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es Trom_bueno.jpg
Ulrich Thomsen, a la sèrie.

La trama de ‘Trom’ se centra en la desaparició de Sonja à Heyggi, una jove activista mediambiental, en la qual estan implicats diversos sospitosos, entre ells el propietari de les principals empreses pesqueres de l’arxipèlag. La relació de Sonja, la seva petita filla i la seva mare, Aurora, amb el reporter, marquen una altra de les línies dramàtiques d’aquesta ficció.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es Trom1.jpg

Curiosament, a les Illes Fèroe no hi abunden els crims ni els delictes greus, i tampoc no hi ha un nombre alt d’efectius policials. Una cosa normal en un país de poc més de 50.000 habitants, dels quals un 40% resideix al conglomerat urbà format per la capital, Tórshavn, i els seus voltants.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es Trom6-1024x425.jpg
Un cotxe de policia en un dels túnels que uneixen dues illes feroeses.

A la ficció, al capdavant de la perquisició policial hi ha la inspectora Karla Mohr (l’actriu danesa Maria Rich), cap de la policia de Tórshavn, que intenta que Martinsson no fiqui els nassos, una vegada més, on els poderosos no volen que ho faci, alhora que la seva investigació es va complicant.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es Trom_poli-1024x425.jpg
Maria Rich és la inspectora en cap, a la ficció.

Les Fèroe és un conjunt de 18 illes (dividides en sis regions i 30 municipis) que constitueixen un país autònom dins del Regne de Dinamarca. I no pertanyen a la Unió Europea per desig propi, entre altres coses perquè segueixen caçant balenes, tema present a la sèrie. Caldrà veure com ho tracten.

Tórshavn, de nit.

La seva capital, Tórshavn, la més petita d’un país europeu i que es pot recórrer perfectament a peu, compta amb punts tan atractius com el port i la petita península de Tinganes, on s’amunteguen casetes de fusta pintades de negre i vermell, i algunes amb típiques teulades d’herba.

El protagonista consulta un mapa de les illes.

Així que, mentres arriba la sèrie a les nostres pantalles, podeu gaudir amb l’avenç a YouTube que us he col·locat a l’inici d’aquest text. I si us ve de gust saber més coses sobre aquest arxipèlag, podeu fer-ho llegint la meva guia sobre les Illes Fèroe, publicada a l’editorial Ecos Travel Books.