Obres de ficció que es poden gaudir a Internet, gratuïtament o en plataformes de pagament, per alleujar el confinament. Aquest article es va publicar originalment al Catalunya Plural.

En aquests dies de reclusió forçada a casa, molts joves (i les seves famílies) consumeixen més material audiovisual que mai. Les dades de consum en streaming han augmentat i l’oferta s’ha multiplicat. A la tele convencional, hi ha una divisió bastant clara entre el públic adult i l’infantil, que té al seu abast canals en obert com el Super3, Clan, Boing o Disney Channel.

Pel que fa a les opcions de pagament, gairebé totes les plataformes compten amb seccions adequades, com Filmin (l’única espanyola), que inclou apartats com ‘Educa i cinema’ i ‘ Infància i adolescència‘ on triar. Més complicat és el que puguin veure els nois i noies situats en la franja d’edat situada entre la preadolescència i l’adolescència. Aquí oferim una petita selecció de sèries amb les que poden identificar-se, a el mateix temps que ajudaran a educar i entretenir.

Començarem amb mitja dotzena de ficcions per a la tele que es poden veure gratuïtament a la carta en l’actualitat, per exemple, en les cadenes públiques TV3, Betevé i RTVE, en els arxius és bo aprofundir, perquè contenen veritables joies.

Polseres Vermelles

Bon moment per recuperar aquesta sèrie d’Albert Espinosa i Pau Freixas, amb un grapat de fantàstics joves actors i plena de valors. Narra la vida de diversos nens i adolescents malalts de càncer, ingressats en un hospital.

Pots veure-la aquí

Merlí

La millor producció sobre noies i nois d’un institut, creada per Héctor Lozano, amb direcció d’Eduard Cortés i Francesc Orella, al capdavant d’un repartiment sensacional. Descriu amb humor i realisme els problemes, penes, amors (hetero i homosexuals) i vida quotidiana d’aquests joves, usant a un professor de Filosofia com a referent i generador de el pensament crític.

Pots veure-la en català original aquí 
O doblada al castellà 

Oh My Goig

Molt abans que altres cadenes i plataformes, la productora catalana Camille Zonca trencava estereotips sobre la salut afectiva i sexual dels joves en Betevé, combinant ficció, pedagogia i debat entre joves. Va obtenir el Premi de l’Observatori contra l’Homofòbia 2017. Els seus episodis de 20 minuts es fan curts.

Pots veure-la aquí

Drama

La ficció bilingüe de Playz, de TVE Catalunya, creada per Dani Amor, dirigida per Ginesta Guindal i protagonitzada per Elisabet Casanovas (una de les mejoes actrius de Merlí) i altres joves actors catalans (diversos, també procedents d’aquella sèrie). Explica amb humor el cas d’una noia de vint anys amb treball precari, que es queda embarassada.

Pots veure-la aquí

Boca Norte

Una altra ficció de Playz, dirigida per Dani de l’Ordre i Elena Trapé (tots dos, de l’ESCAC) i amb Begoña Vargas i David Solans (actor de Merlí). Una nena pija acaba en un barri humil i acudeix a un centre cívic on s’integra en un grup de trap, excusa perfecta per tractar temes com el xoc de cultures, les xarxes socials, el feminisme, la bisexualitat…

Pots veure-la aquí

Al Salir de Clase

A Tele 5, emesa entre 1997 i 2002, amb actors com Elsa Pataky, Alejo Sauras, Pilar López de Ayala i Hugo Silva, la seva acció se situava en un institut de Madrid.

Pots veure-la aquí

Compañeros

Emesa en Antena 3, des de 1998 fins a 2002, narrava la vida d’estudiants i profes d’un col·legi madrileny, amb actors com Eva Santolaria, Antonio Hortelano i David Janer.

Pots veure-la aquí

Física o Química

A Antena 3: emesa des de 2008 fins al 2011, situava l’acció en L’institut privat madrileny, comptava amb actors com Andrea Dur, Úrsula Corberó, Maxi Iglesias, Angy Fernández i Javier Calvo, un dels ‘Javis’.

Pots veure-la aquí

I ara mitja dotzena de sèries més, que es poden trobar en plataformes de pagament.

Sex Education

Una de les comèdies més entretingudes i intel·ligents sobre adolescents i sexe, amb elements dramàtics i de crítica social, però en clau d’humor. Es va estrenar el 2019 i consta, de moment, d’un parell de temporades, en Netflix

Pots veure-la aquí

Skins

Una de les sèries britàniques més populars; ambientada en un institut de Bristol parla de la vida d’un grup d’adolescents i els seus problemes. Es va estrenar el 2007 i consta de set temporades, que es poden veure a Netflix

Pots veure-la aquí

Dawson’s Creek

Ambientada en una ciutat fictícia dels EUA, narra les peripècies d’un grup d’amics de l’institut, les seves aventures, amors i conflictes socials. Va ser la primera sèrie que va incloure un petó entre dos nois. Es va estrenar el 1998 i va durar sis temporades, que es poden veure a Amazon Prime Video.

Pots veure-la aquí

La vida de Gortimer Gibbon en Normal Street

Simpàtica sèrie familiar sobre un xaval adolescent i els seus dos millors amics, que viuen en el típic barri residencial nord-americà. Es va estrenar el 2015 i consta de dues temporades, que es poden veure a Amazon Prime Video.

Pots veure-la aquí

Skam

Una sèrie noruega sobre els problemes i sentiments d’un grup d’adolescents d’una escola situada en un districte ric d’Oslo, i que incideix en temes com l’amistat, feminisme, sexualitat, diversitat, assetjament, bullying i trastorns alimentaris. Es va estrenar el 2015, consta de quatre temporades i pot veure a Movistar +

Pots veure-la aquí

On My Block

És la sèrie interracial de el moment en EUA. Ambientada en un barri de centre de Los Angeles, narra la vida, relacions i amors de quatre amics adolescents (blanc, llatí, afrollatina i afroamericà) quan comencen l’educació secundària. Es pot veure en Netflix.

Pots veure-la aquí