El blog del periodista Txerra Cirbián, desde 2005

Mes: febrero 2009 (Página 1 de 4)

Les apostes dels Oscar

Aquesta nit és la gala dels Oscar, la festa de tot cinèfil que es preï, malgrat lo avorrides que solen ser la majoria de les cerimònies i els acudits insofribles dels seus presentadors.
Per a nosaltres, la possibilitat que guanyi Penélope Cruz un Oscar a la millor actriu secundària li dóna un punt més d’interès.
Seguir leyendo

Documentals

Fa algunes setmanes, parlava del gènere documental amb Joan Salvat, l’exdirector del veterà espai 30 minuts, de TV-3 (recent Premi Ciutat de Barcelona). 
El periodista s’acabava de fer càrrec de l’actual àrea de documentals de la televisió catalana, que compta amb un espai destacat la nit dels divendres, titulat Sense ficció.
Dins d’aquest programa s’estan oferint excel·lents pel·lícules d’aquest gènere, que no s’ha de confondre amb els reportatges televisius a l’ús, on la rapidesa i immediatesa són habituals. 
Un d’aquests bons documentals és el que tornen a emetre avui, passada la mitjanit:  Bucarest, la memòria perduda, que acaba de guanyar els premis Gaudí i Goya al millor documental del 2008. 
Salvat entrevista, a més a més, a l’Albert Solé, l’autor del film i fill d’en Jordi Solé Tura, malalt d’Alzéimer i protagonista del documental.

Més enllà de Facebook

Mark Zuckerberg, el cervell de Facebook

La recent decisió de Facebook de rectificar –els seus responsables han hagut de tirar-se enrere en el seu intent de modificar les condicions d’ús d’aquesta xarxa social per a quedar-se amb les dades dels usuaris– davant l’empenta dels usuaris és un avís a navegants: som nosaltres els que podem, si volem, obrir, potenciar, fer caure o tancar un determinat web a internet.
I ara penso, per exemple, en els habituals abusos que patim els consumidors per part de les companyies que ens subministren la telefonia, el gas o l’electricitat, i per part dels bancs i caixes que augmenten sense permís les comissions que ens cobren.
I si ampliéssim aquesta força que podem tenir al món real, a la vida quotidiana?

Seguir leyendo

Periodisme carronyer

Qui exercim el periodisme amb serietat repudiem certes formes de treballar de presumptes col·legues que actuen en nom de no se sap quin interès públic.
El penúltim exemple, perquè segurament n’hi haurà més, és el del tractament informatiu de l’assassinat de la jove Marta del Castillo. Però uns dies enrera ho va ser un jove que va matar els seus pares … ¡Fa 15 anys!
El meu company Ferran Monegal escrivia ahir (ho publicava avui, a El Periódico) sobre la increïble, intolerable, entrevista que Nacho Abad havia portat a terme a una adolescent, núvia del presumpte homicida, en el programa Rojo y negro de Telecinco. El famós diari El Caso, al seu costat, era un full parroquial.

Seguir leyendo

Jacinto Antón

La editorial RBA acaba de publicar (y presenta esta semana) el libro Pilotos, caimanes y otras aventuras extraordinarias, de Jacinto Antón, uno de los periodistas más interesantes y que mejor escriben en la actualidad.
Jacinto no pertenece a la llamada élite de reporteros de guerra o de sucesos ni a los corresponsales políticos, sino a esa peculiar raza de cronistas que escriben sobre temas culturales de forma que resulten divertidos y amenos para el lector. Vamos, todo un arte.

Seguir leyendo

Una ‘miqueta’ de tele

Explica el GDLC a l’entrada relativa a mica (pizca, en castellà), que es tracta de la «porció mínima o molt petita d’alguna cosa».
Els responsables del lloc sobre televisió Pizquita.com ( «miqueta», en català) gaudeixen d’una saludable humilitat, perquè sense fer cap ostentació, van aportant amb regularitat notícies sobre sèries, episodis pilot, audiències, DVD, bandes sonores i actors de totes aquestes produccions. Un esforç notable si, com sembla, són només uns aficionats (per a professional, ja està Vertele, per exemple).
És cert que de vegades se’ls nota que la traducció de la notícia original és una miqueta googlecera, com en aquesta del dijous, 12, sobre Robin Williams i 24, però no per això deixa de ser una web televisiva realment interessant.

Una ‘pizquita’ de tele

Explica la RAE en la entrada relativa a pizca, que se trata de la «porción mínima o muy pequeña de algo».
Los responsables del sitio sobre televisión Pizquita.com gozan de una saludable humildad, porque sin hacer ningún alarde, van aportando con regularidad noticias sobre series, episodios piloto, audiencias, DVD, bandas sonoras y actores de todas estas producciones. Un esfuerzo notable si, como parece, son sólo unos aficionados (para profesional, ya está Vertele, por ejemplo).
Es cierto que a veces se les nota que la traducción de la noticia original es algo googlecera, como en esta del jueves, 12, sobre Robin Williams y 24, pero no por ello deja de ser una web televisiva realmente interesante.

« Entradas anteriores

© 2022 Txerrad@s

Tema por Anders NorenArriba ↑

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner