El blog del periodista Txerra Cirbián, desde 2005

Mes: febrero 2007 (Página 1 de 3)

Vine

L’operació d’un familiar m’ha suposat una immersió total en un petit hospital comarcal. Feia temps que no hi passava una nit però, encara sent nou, aquest centre m’ha recordat la solitud i fredor de molts d’altres.
Però el que més m’ha esgarrifat han estat uns gemecs continus, emesos cada cinc segons, per una gola desesperada. Només deia «vine», però en diferents tons i volums. Des d’un «viiine» curt, sec i imperatiu, fins a un «viiiiiiiiiiiiiiiine» implorant i plorós.
Al matí següent, una infermera m’ha explicat que es tractava d’una dona gran amb demència senil o amb el mal d’alzheimer, procedent d’una residència de la tercera edat i que tenia una cama fracturada.
Des de la porta vaig poder entreveure una auxiliar que la tranquil·litzava. «Estigui tranquil·la, que nosaltres estem a prop, però no em puc quedar tot el temps amb vostè, Antoñita».
I quan s’allunyava tres passos, tornava a escoltar-se: «Vine, viiine, viiiiiiiiiine».

Ven

Una operación de un familiar me ha supuesto una inmersión total en un pequeño hospital comarcal. Hacía tiempo que no pasaba la noche en uno pero, aún siendo nuevo, este centro me ha recordado la soledad y desamparo de muchos otros.
Pero lo que me ha estremecido han sido unos gemidos continuos, emitidos cada cinco segundos, por una garganta desesperada. Sólo decía «ven», pero en diferentes tonos y volumenes. Desde un «veeen» corto, seco e imperativo, hasta un «veeeeeeeeeen» implorante y lloroso.
A la mañana siguiente, una enfermera me ha explicado que era una anciana con demencia senil o con mal de alzheimer, procedente de una residencia de la tercera edad y que tenía una pierna fracturada.
Desde la puerta pude ver a una auxiliar que la tranquilizaba. «Esté tranquila, que nosotros estamos cerca, pero no me puedo quedar todo el tiempo con usted, Antoñita».
Y en cuanto se alejaba tres pasos, volvía a oírse: «Ven, veen, veeeeeen».

Gent gran

Ja fa temps que em barallo amb el meu pare per enganxar-lo a les noves tecnologies, que aprengui a encendre l’ordinador, a iniciar el navegador, a moure’s per internet i a escriure un correu electrònic. L’he animat a apuntar-se a cursets, al costat d’altres joves jubilats com ell. Però les dificultats són evidents.
Una amiga i col·lega, també major, lluita cada dia des de la seva cadira de rodes amb un portàtil i el wi-fi per engegar les activitats d’una associació on col·labora al costat d’altres amics, un d’ells cec, però internauta convençut.
Per això m’ha sorprès que una senyora gallega de 95 anys, la María Amelia, hagi aparegut a les notícies com la blogger (escriptora d’aquestes bitàcores personals) més gran del món: A mis 95.
Encara que literalment no sigui veritat, ja que és el seu nét qui la transcriu («jo parlo i ell tecleja», diu en una entrevista), la veritat és que es reconeix «enganxada» al nou invent: «Em crida l’atenció que m’escriguin molts joves; la gent em té carinyo». I això que al començar deia que el seu nét, «com és molt cutre, m’ha regalat aquest blog». Res de cutre: generositat: el xaval escriu cada dia un grapat de records i opinions de la seva àvia.
Sense ànim de fer comparacions, el meu fill li va regalar al meu pare una pàgina web ja fa un parell d’anys i ja us podeu imaginar com va estar de content el seu avi.
A la nostra societat, amb molta gent gran que pateix d’incomunicació, solitut i abandonament per part nostra, benvingudes siguin iniciatives com la del nét de la senyora María Amelia, la de qualsevol nét que s’estimi els seus avis.

Tercera edad

Hace ya tiempo que batallo con mi padre para engancharlo a las nuevas tecnologías, que aprenda a encender el ordenador, a iniciar el navegador, a moverse por internet y escribir un correo electrónico. Le he animado a apuntarse a cursillos, junto a otros jóvenes jubilados como él. Pero las dificultades son evidentes.
Una amiga y colega, también mayor, lucha cada día desde su silla de ruedas con un portátil y el wi-fi para poner en marcha las actividades de una asociación donde colabora junto a otros amigos, uno de ellos ciego, pero internauta convencido.
Por eso me ha asombrado que una señora gallega de 95 años, María Amelia, haya aparecido en las noticias como la blogger (escritora de estas bitácoras personales) más anciana del mundo: A mis 95.
Aunque literalmente no sea así, ya que es su nieto quien la transcribe («yo hablo y él teclea», dice en una entrevista), lo cierto es que se reconoce «enganchada» al nuevo invento: «Me llama la atención que me escriban tantos jóvenes, la gente me tiene cariño». Y eso que al empezar dijera que su nieto, «como es muy cutre, me ha regalado este blog». Pero esa cutrez no es tal: el chaval escribe cada día un puñado de recuerdos y opiniones de sus abuela.
Sin ánimo de hacer comparaciones, mi hijo le regaló a mi padre una página web hace ya un par de años y no saben ustedes lo feliz que se puso su abuelo.
En nuestra sociedad, en la que muchos ancianos sufren de incomunicación y de abandono por nuestra parte, bienvenidas sean iniciativas como la del nieto de la señora María Amelia, la de cualquier nieto que quiera a sus abuelos.

Masclisme

Mentre esmorzava, he donat un cop d’ull al diari gratuït 20 minutos, un periòdic molt digne en el seu terreny: glops d’informació ràpida i publicitat, que és la que paga les seves edicions.
Però avui s’han equivocat. De la mateixa manera que critiquen cert tipus de publicitat de moda agressiva cap a la dona, com la recent de Dolce & Gabbana, no entenc com en la seva edició d’avui publiquen una fotografia requadrada amb el títol de «Los mejores traseros, en la web«. A més a més, remeten a la seva edició digital. I en aquesta hi trobem un altre titular digne de l’època del destape: «Els culets més gloriosos«.
El masclisme no té cabuda en la nostra societat y la galeria fotogràfica que publica avui aquest diari és la típica mostra de l’insconscient masclista.
Si no es tracta d’una ficada de peus del responsable de l’àrea, si té el suport dels seus caps, l’única resposta que em ve al cap és econòmica: potser s’estiguin acostant al model dels diaris populars anglesos, amb les seves noies de contraportada.
De fet, en Mediabriefing s’assenyalava fa ja temps que «els tabloides britànics acaparen la publicitat que fuig dels diaris seriosos».

Machismo

Mientras desayunaba, he echado una ojeada al gratuito 20 minutos, un diario muy digno en su terreno: sorbos de información rápida y publicidad, que es la que paga sus ediciones.
Pero hoy se han equivocado. De la misma forma que critican cierto tipo de publicidad de moda agresiva hacia la mujer, como la reciente de Dolce & Gabbana, no entiendo cómo en la edición de hoy publican una fotografía recuadrada con el título de «Los mejores traseros, en la web«. Además, remiten a su edición digital y en ésta econtramos otro titular digno de la época del destape: «Los culetes más gloriosos«.
El machismo no tiene cabida en nuestra sociedad y la galería fotográfica que publica hoy este diario es la típica muestra del insconsciente machista.
Si no se trata de una metedura de pata del responsable del área, si tiene el apoyo de sus jefes, la única respuesta que se me ocurre es económica: quizá se estén acercando al modelo de los diarios populares ingleses, con sus chicas de contraportada.
De hecho, en Mediabriefing se señalaba hace ya tiempo que «los tabloides británicos acaparan la publicidad que huye de los diarios serios».

Pilar Rahola

A la Pilar Rahola polemista i televisiva a vegades se l’estima i d’altres se l’odia…
És el seu destí, tal i com a vegades li diu el seu cap, en Josep Cuní, als Matins de TV-3.
La Rahola articulista de premsa a vegades sorprèn i d’altres, com ahir, en el diari El País, emociona.
El seu article Con el alma danzando en la percha és, potser, el text més intens i personal que li he llegit fins ara.
És una carta d’amor i amistat cap a una amiga que ha perdut el seu pare. És un text que intenta explicar què és la tristesa, el dolor, l’afecte, la comprensió…
Una carta que, com escriu l’autora, «només és el relat de la meva impotència (…) Per això sóc aquí, enfilant l’agulla dels sentiments en el fred ordinador que em contempla, amb l’esperança d’aconseguir que una paraula de consol t’arribi.»
Sentiments que, quan ens toquen, ens desborden i sorgeixen a borbolls….

Pilar Rahola

A la Pilar Rahola polemista y televisiva a veces se la ama y otras se la odia… Es su sino, como a veces le dice su jefe, Josep Cuní, en El matins de TV-3.
La Rahola articulista de prensa a veces sorprende y otras, como ayer, en el diario El País, emociona.
El artículo, titulado Con el alma danzando en la percha, es quizá lo más intenso y personal que le he leído hasta ahora.
Es una carta de amor y amistad hacia una amiga que ha perdido a su padre. Es un texto que intenta explicar qué es la tristeza, el dolor, el cariño, la comprensión…
Una carta que, como escribe la autora, «sólo es el relato de mi impotencia (…) Por eso estoy aquí, enhebrando la aguja de los sentimientos en el frío ordenador que me contempla, con la esperanza de conseguir que una palabra de consuelo te alcance.»
Sentimientos que, cuando llegan, nos desbordan y surgen a borbotones….

Bruno Oro

He visto a menudo a Bruno Oro en Polònia, el programa de Toni Soler, en TV-3, y disfruto con su trabajo. Es un buen actor, que sabe imitar muy bien a todos sus personajes y especialmente el de Acebes.
Pero no es una imitación simple, sino una buena interpretación.
Y últimamente me ha sorprendido haciendo la promoción de iCat fm: sin las máscaras de rostros ajenos, resulta ser un chaval bien majo, que atrae la atención hacia el producto que está publicitando y también hacia su trabajo.
Tiene un gran futuro por delante.

Bruno Oro

He vist sovint en Bruno Oro a Polònia, el programa d’en Toni Soler, a TV-3, i disfruto amb la seva feina. És un bon actor, que sap imitar molt bé tots els seus personatges i especialment el de l’Acebes.
Però no és una imitació simple, sinò una bona interpretació.
I últimament m’ha sorprés fent la promoció del iCat fm: sense les màscares de rostres aliens, resulta ser un xavalet ben maco, que atrau l’atenció cap al producte que está publicitant i també cap a la seva feina.
Té un gran futur per davant.

« Entradas anteriores

© 2022 Txerrad@s

Tema por Anders NorenArriba ↑

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner