L’amic José López Pérez celebra aquests dies els vuit anys de Nosolocine.net, un espai que va molt més enllà del bloc personal per ser una web en la qual JLP ha donat cabuda a un ampli equip que li fa costat. De la seva enorme capacitat de seducció donen fe un grapat de professionals que col·laboren amb ell quan bonament poden, com Miguel Fernando Ruiz de Villalobos, Oti Rodríguez Marchante, Jordi Izquierdo i Natxo Torres Zenarrutzabeitia, entre molts altres.

JLP ha tingut el generós gest de convidar-me a sumar-me a aquesta llista de mestres de la crònica i la crítica de cinema, en una secció que uneix dos dels meus plaers: els viatges i el cinema.

I per començar, res millor que un monument que vaig visitar aquest estiu, de camí cap al Pirineu d’Osca. Un edifici històric que ha estat escenari de diverses pel·lícules i alguna que una altra sèrie de televisió: el Castell de Loarre.

Situat a uns 300 quilòmetres de Barcelona i a només 36 de la capital d’Osca, el Castell de Loarre és la fortalesa romànica més ben conservada d’Europa.

Construïda al segle XI per ordre del rei Sancho III, sobre un promontori rocós que dominava la plana de l’anomenada Hoya d’Huesca, ocupada llavors pels àrabs, la ràpida retirada dels musulmans de la zona va fer que no patís danys estructurals. La capella, la Torre de la Reina, el pati d’armes i la Torre de l’Homenatge es mantenen perfectament en peu.

Abandonada la seva faceta militar, el castell va incorporar a la fi del segle XI una ampliació monàstica, en la qual destaca l’església de Sant Pere. El recinte emmurallat data del segle XIII i consta de diversos torrasses semicirculars i un quadrat, proper a la imponent porta d’entrada.

El fet que l’edificació es mantingui gairebé com era en els seus orígens va ser la raó principal que va portar a Ridley Scott a escollir-lo com a escenari de la seva pel·lícula a ‘El Regne del cel’ (2005), protagonitzada per Orlando Bloom, Eva Green, Liam Neeson i Jeremy Irons, entre d’altres. El film narra la peripècia d’un jove ferrer que se suma a les Croades del segle XII. Molts veïns del poble de Loarre van participar en la producció com a figurants.

https://youtu.be/GyxMloDxQ3s

Però molt abans, ja l’any 1982, Antonio José Betancor també va rodar algunes escenes de la seva pel·lícula ‘Crònica de l’alba: Valentina‘, basada en la novel·la de Ramón José Sender i protagonitzada per un joveníssim Jorge Sanz. Narra el primer amor d’un nen de 10 anys per una nena de la seva edat (Paloma Gómez), davant els ulls comprensius del capellà del poble (el gran Anthony Quinn).

El 1993, TV-3 i la productora Ovideo van aprofitar també la majestuositat del lloc per gravar diverses escenes de la minisèrie històrica ‘Arnau. En tres episodis d’una hora i mitja, la producció, dirigida per Lluís Maria Güell i amb premiat guió de Doc Comparato i Xesc Barceló, va posar en imatges la llegenda catalana del Comte Arnau amb un repartiment d’altura, encapçalat per Pere Arquillué, Sílvia Munt i Carme Elias, i amb Fernando Rey, Imanol Arias i Ariadna Gil també en l’elenc.

De la mateixa manera, el 2006, un any després que Scott i el seu equip estiguessin a Loarre, la guionista i directora espanyola Inés París va filmar part de la seva pel·lícula ‘Miguel i William’, amb Juan Luis Galiardo, Will Kemp i Elena Anaya al capdavant del repartiment. Aquesta última és la fascinant dona que uneix en la ficció els talents de Cervantes i Shakespeare a l’escriptura d’una improbable obra teatral comú. En aquesta ocasió també van actuar com a extres mig centenar de veïns de la localitat.

Aquest excel·lent estat de conservació fa que recórrer el castell sigui tota una experiència per als amants de l’edat mitjana. Les muralles, la cripta de santa Quitèria i l’església del castell, amb la seva bonica cúpula, són algunes de les parts excepcionals. És molt recomanable efectuar la visita amb els guies del monument.

L’horari actual és de 10.00 a 19.00 hores i l’entrada costa 5,50 euros (nens petits, gratuït) i 7 euros si s’opta per la visita guiada. Podeu veure aquesta informació al web del monument.