Entre les diferents sèries i pel·lícules que ha estrenat aquests dies la plataforma Netflix, m’ho estic passant d’allò més bé amb la titulada ‘Lupin’. Hi ha diverses raons: remet a un detectiu literari clàssic, té a l’simpàtic actor negre Omar Sy com a protagonista i és molt entretinguda.

La trama se centra en les aventures de Assane Diop, un tipus tan hàbil a l’hora de disfressar-se o camuflar-se, que és capaç de planejar i executar el robatori d’un valuós collaret de l’interior del Museu de Louvre sense que li enxampin. Algunes escenes retrospectives mostren la infantesa de el personatge i la raó que l’ha portat a convertir-se en un lladre de guant blanc, a el mateix temps que veiem altres escenes domèstiques amb el seu fill i la mare de l’infant, de la qual sembla estar separat.

Al llarg dels primers cinc episodis en què Netflix ha volgut dividir la primera temporada, que consta de 10, l’espectador comprova de manera explícita d’on li ve la inspiració a l’protagonista, una mica del que un inspector de la policia aviat comença a sospitar: Arsène Lupin, el personatge creat pel novel·lista francès Maurice Leblanc (1864-1941), un escriptor coetani d’Arthur Conan Doyle (1859-1930), autor de les aventures de l’famós detectiu de ficció Sherlock Holmes.

I si la primera novel·la d’aquest últim va ser ‘Estudi en escarlata’ (1887), el debut d’el francès es va produir 20 anys més tard amb ‘Arséne Lupin, cavaller lladre’ (1907), si bé el personatge ja havia aparegut en una sèrie de relats publicats en 1905. de fet, Leblanc era un reconegut escriptor de contes curts des de 1890. La saga completa de novel·les de l’Lupin de Leblanc consta de 20 volums, més diverses seqüeles autoritzades escrites per Pierre Boileau i Thomas Narcejac.

Com el Lupin literari, una mena de Robin Hood que havia estudiat Dret i Medicina, expert en llengües clàssiques i il·lusionisme, en boxa i esgrima, el protagonista de la sèrie ha estat creat amb elements similars pel guionista George Kay, co-creador de ‘Criminal’, una altra sèrie de Netflix, i prèviament, d’un parell d’episodis de la sensacional ‘Killing Eve’.

Així, Assane Diop és un home conreat i expert en art, que es fica en la pell d’un adinerat col·leccionista però que també pot aparentar ser un treballador de la neteja i fins i tot un xoriço d’estar per casa, capaç també de desempallegar d’un malvat sense contemplacions, entrar en una presó i sortir indemne d’ella, a més de mostrar la tendresa d’un pare amb un nen de curta edat.

Un personatge així no podia ser adjudicat a qualsevol actor francès. I el gran encert dels responsables de la sèrie ha estat canviar de raça a l’Lupin d’inicis de segle XX per vestir-lo amb els trets d’Omar Sy, el coprotagonista de l’film ‘Intocable’, al costat François Cluzet, un paper que li va proporcionar un César el 2012 i el salt a la fama, després d’anys en els quals havia format duo còmic amb el també humorista Fred Testot.

L’actor, d’origen maurità-senegalès, trets inconfusibles i metre noranta d’alçada, aporta frescor i simpatia a el personatge, amb tocs d’acció, drama i comèdia. Després d’haver participat en petits papers en films de producció internacional ( ‘X-Men: dies de el futur passat’, ‘Jurassic World’, ‘Inferno’), ara es consagra amb aquesta sèrie, de la qual surt bé airós. Ara caldrà esperar que Netflix s’estreni la segona tanda de cinc episodis que competarán la primera temporada de les peripècies d’aquest Lupin modern.