Els integrants de la família Durrell, al complet, amb la serventa inclosa.

Abans de deixar ‘El Periódico’ havia escrit un petit article sobre les sèries que emet la plataforma Filmin, i que no es va arribar a publicar.

Aquesta empresa nacional, pionera al vídeo sota demanda, va néixer fa ja 10 anys i ha estat capaç de distribuir la seva oferta tant en castellà com en català (a través de Filmincat)

Menys poderosa econòmicament que Netflix, HBO, Movistar +, Rakuten o Amazon, per posar alguns exemples, Filmin s’esforça per oferir als seus abonats el millor cinema independent, especialment l’espanyol, i compra drets d’emissió de sèries ‘menors’, però gens menyspreables , que no solen entrar en els catàlegs de les citades abans.

En el seu particular ‘Top ten’ destaquen tres sèries britàniques que han entusiasmat els espectadors del Regne Unit i han seduït els espanyols: ‘Els Durrell‘, ‘Endeavour‘ i ‘La casa de les miniatures‘, dirigida ni més ni menys que pel català Guillem Morales.

1. ‘Els Durrell‘ és una divertida adaptació de la ‘Trilogia de Corfú’, la simpàtica autobiografia del naturalista, conservacionista i zoòleg britànic Gerald Durrell, integrada pels llibres ‘La meva família i altres animals’, ‘Ocells, bestioles i altres parents’ i ‘El jardí dels déus ‘.

En to de comèdia costumista, i tocs de drama, la sèrie -la tercera temporada està en marxa- està ambientada a l’illa grega de Corfú, on la mare de l’autor, ja vídua, es va refugiar amb els seus quatre fills, amb el llavors jove escriptor en potència Larry Durrell, a més dels mitjans Leslie i Margo. Els actors Vernon Dobtcheff, James Cosmo i Jeff Rawle, entre d’altres, encapçalen l’elenc.

Per cert: els encantadors i premiats títols de crèdit d’aquesta sèrie s’han del director artístic Àlex Maclean. No deixeu de passar per la seva pàgina web per gaudir-ne.

2. ‘Endeavour‘ és la sèrie d’intriga més vista actualment a Gran Bretanya: acaba de finalitzar la seva cinquena temporada i ja s’ha anunciat la sisena per al 2019. Filmin té a disposició dels seus abonats quatre entregues, i està traduint la cinquena ( siemper en versió original subtitulada).

Sorgida com una preqüela de la veterana ‘Inspector Morse’, ficció policial basada en unes populars novel·les de Colin Dexter, que va tenir set temporades però va estar en antena 13 anys, des de 1987 fins al 2000 a la cadena ITV, Endeavour és el nom de pila de Morse. Un nom que (gairebé) mai pronuncia.

La sèrie està exquisidament ambientada en els anys 60 i explica la vida del jove Morse, des que deixa els seus estudis a la Universitat d’Oxford (les seves raons i relacions es van descobrint al llarg de la trama) poc abans d’acabar la carrera però sense arribar a titular-, el seu curt pas pel Reial Cos de Senyals on es va especialitzar en missatges xifrats i la seva posterior ocupació com a agent de policia i el seu pas a detectiu en el Departament d’Investigació Criminal d’Oxford, on intenta ascendir a sergent inútilment. El jove actor Shaun Evans (Liverpool, 1980), molt poc conegut fins ara, s’ha convertit en un fenomen al seu país.

Després d’un pilot que va recollir elogis i bona audiència, Endeavour ha seguit una acurada línia de només quatre episodis d’hora i mitja per temporada. A cada lliurament es desenvolupa un cas, ple de puzles, així com una trama central que es va desenvolupant i que marca la vida, amors i relació del protagonista amb el seu cap i amic l’inspector Fred Thursday (Roger Allam); el sergent Jim Strange (Siguin Rigby), el forense Max DeBryn (James Bradshaw) i el superintendent en cap Reginald Bright (Anton Lesser), entre d’altres personatges.

3. ‘La casa de les miniatures‘ consta de només tres meravellosos episodis i és una adaptació de l’exitosa novel·la homònima de Jessie Burton, guardonada amb el National Book Award i que ha aconseguit vendre més d’un milió d’exemplars a tot el món.

Ambientada a Amsterdam al segle XVII, explica la història d’Nella, una jove òrfena de pare i aclaparada pels deutes, que accepta contraure matrimoni amb Johannes Brandt, un comerciant que supleix la seva falta d’afecte amb un misteriós regal: una casa de miniatura que a poc a poc revelarà secrets ocults de la seva família.

El seu protagonista és Anya Taylor-Joy, actriu de pel·lícules com ‘La bruixa’, ‘Múltiple’ i ‘El secret de Marrowbone’, a qui veurem a ‘X-Men: Nous mutants’ l’any que ve. I al costat d’ella destaca la gran actriu Romola Garai.

Les set ficcions restants de la llista de les 10 més vistes durant el 2017 a Filmin són ‘Churchmen‘, ‘Wolf Hall‘, ‘La fi d’un imperi’, ‘Charité‘, ‘El estrangulador de Rillington Place‘, ‘Young and Promising‘ i ‘The Living and the Dead‘. Totes elles tenen una excel·lent pinta i també mereixen ser descobertes.