Portada de la primera edición de la novela en inglés, publicada por Hodder & Stoughton con ilustraciones de Eileen A. Soper Portada de la primera edición de la misma novela, en castellano, de la Editorial Juventud

La diada de Sant Jordi, vaig veure per casualitat una nova edició de ‘Els cinc‘, la famosa col·lecció de llibres d’Enid Blyton.
Que curiós, que mentre es venen com xurros ‘Harry Potter‘, ‘Els jocs de la fam‘ i altres sèries juvenils actuals, les històries d’aquesta dona, escrites fa moltíssims anys, segueixen sent consumides per les noves generacions de nens.

Us confesso que tinc a casa gairebé totes les novel·les d’aquesta autora, incloses les que estaven destinades, teòricament, només a nenes, com les bessones de ‘Santa Clara‘, les de ‘Torres de Malory‘, i fins i tot les de ‘La trapella Elizabeth‘… Però la sèrie de ‘Los cinco‘ y la de ‘Misteri‘, amb Fatty, Buster i companyia eren les meves favorites. I encara ara ho segueixen sent.

I quan he vist que el mateix any en què acabava la segona guerra mundial, el 1945, l’autora va publicar la primera edició de ‘Els cinc al turó del contrabandista‘, m’ha fet molta gràcia, perquè va ser el primer llibre que em van regalar de l’Enid Blyton, jo diria que l’any 1966, pel meu novè aniversari. Fixeu-vos que l’escriptora va morir tan sols dos anys després, el 1968.

A partir d’aquest títol, que era el tercer de la sèrie, vaig començar a llegir tots els següents, a mesura que l’Editorial Joventut els anava publicant a Espanya.
Ja gran, quan vaig venir a Barcelona a estudiar Periodisme, vaig aconseguir comprar la resta d’obres de l’escriptora en llibreries de vell i en el famós Mercat de Sant Antoni dels diumenges al matí. Encara ara és una delícia passejar entre les seves parades.

Finalment, el 1988, coincidint amb el vintè aniversari de la mort de l’Enid Blyton, vaig proposar al meu diari, i em van deixar, escriure un parell de pàgines sobre aquell mite de la meva infància. Són els dos pdfs que us deixo en aquest mateix text, per si us ve de gust llegir aquells articles.

No deixeu de visitar la meravellosa pàgina web de l’Enid Blyton Society, creada el 1995. Quan vaig escriure l’article, el 1988, m’hagués anat genial per informar-me de moltes coses que havies d’agafar d’aquí i d’allà.
I passar-vos també per la pàgina en castellà ‘Enid Blyton en espanyol‘, on solen actualitzar amb totes les notícies sobre l’autora i les seves obres.