Fa només uns dies, al Festival de Màlaga, el professor i crític Carlos F. Hereu, director de la revista ‘Caiman’, presentava el número 100 de la publicació. Un número especial en què han publicat una enquesta sobre les cent millors pel·lícules de tots els temps del cinema espanyol.
Els participants en la mateixa han estat 350 periodistes de cinema, crítics, historiadors, professors universitaris, directors de festivals o hispanistes, entre d’altres especialistes. De la llista resultant han sorgit els títols, amb ‘Viridiana’, ‘L’esperit del rusc,’ El verdugo ‘,’ Plácido ‘i’ Arrebato, com les cinc primeres, les úniques que han rebut més de cent vots.
Entre aquestes cent millors, també hi ha 13 documentals i un telefilm mític, ‘La cabina’, d’Antonio Mercero, i només sis treballs dirigits per dones. Llàstima.
Els cinc directors més votats han estat Luis García Berlanga, Víctor Erice, Luis Buñuel, Pedro Almodóvar i Fernando Fernán-Gómez.
Fa un parell de mesos, Carles va tenir la gentilesa de convidar-me a participar en aquesta enquesta. I no puc per menys que felicitar-los per la iniciativa, per les seves cent números i per la seva valentia en seguir amb el projecte.

La meva proposta va ser aquesta:
Muerte de un ciclista (1955), de Juan Antonio Bardem.
El verdugo (1963), de Luis García Berlanga.
El espíritu de la colmena (1973), de Víctor Erice.
El sur (1983), de Víctor Erice.
El viaje a ninguna parte (1986), de Fernando Fernán Gómez.
¡Ay, Carmela! (1990), de Carlos Saura.
Belle Époque (1992), de Fernando Trueba.
Todo sobre mi madre (1999), de Pedro Almodóvar.
Los lunes al sol (2002), de Fernando León de Aranoa.
Pa negre (2010), de Agustí Villaronga.