Aquesta nit, aprofitant que Spectre ja està als cinemes, Antena 3 emetCasino Royale, la primera pel·lícula ambDaniel Craig com James Bond… i l’última vegada que 007 es va passejar per Venècia.

En el meu llibre Venècia de cinema parlo dels escenaris reals de la ciutat on es va rodar aquest film. Us explicaré alguns llocs que podreu reconèixer veient les aventures del personatge.

Per començar, Bond, per no ser menys, entra per la porta gran a la ciutat: en veler! La seva nòvia, Vesper, maneja el timó del vaixell, el Spirit, i deixa Murano a estribord per encarar la Fondamenta Nuove per babord. El vaixell llisca des del pont dels Scalzi cap al de pont de Rialto, en paral·lel al Mercat, on Vesper entreveu el dolent de la pel·lícula i prossegueix en direcció al pont de l’Acadèmia a través del Gran Canal.

Incís: cap veler pot passar per sota de cap pont venecià, llevat que talli, doble o abati el pal …

Fem un tall, per no revelar massa la trama.

Bond ha de perseguir a la seva noia des de l’hotel on estaven allotjats cap a Sant Marc. Per cert: la de problemes que van tenir per rodar aquesta escena, en ple estiu i amb centenars de turistes a la famosa plaça.

007 mira a banda i banda dels porxos de la plaça i la creua corrent a la recerca d’una sucursal bancària: el Basel Bank.En realitat, és la Banca Commerciale Italiana, situada a la cantonada nord-est de la plaça i amb un típic caixer automàtic al seu interior.

Però la noia s’allunya amb un maletí a la mà a través del Sotoportego del Cavalletto, pujant les escales del pont homònim. No ha canviat res en aquest carreró, inclòs un hotel de la cadena Best Western el cartell anunciador es pot veure perfectament en la pel·lícula.

Vesper s’allunya de la zona, travessa el Sotoportego de li Colonne i el pont annex i arriba a les portes d’un vestusto palazzo, on es desenvolupa l’escena culminant de la pel·lícula, que ja no us explicaré.

Només us diré que l’exterior de l’edifici té una semblança més que raonable amb la façana del Palazzo Pisani, seu del Conservatori Estatal de Música Benedetto Marcello, aixecat en 1876 en honor d’aquest compositor venecià, contemporani d’Antonio Vivaldi.

Si llegir més coses d’aquesta i les 36 pel·lícules que integren el llibre, podeu passar-vos per l’editorial Ecos o Amazon, i amb només un clic baixarà a la vostra tableta o telèfon intel·ligent.