Aquestes imatges les vam prendre fa just un any, quan estava preparant el llibre ‘Venècia de cinema‘.
Mostren aquest fenomen tan molest per als venecians i els turistes que són les marees altes extraordinàries.
En canvi, a mi m’agraden…
En una de les pel·lícules del llibre, l’encantadora i trista a un temps La pequeña Venecia (Shun Li y el poeta), hi apareix clarament el fenomen, que ara us explico.
L’acqua alta són les marees altes extraordinàries que afecten Venècia, Chioggia i altres zones de la llacuna en algunes èpoques de l’any, entre mitjans de la tardor i l’inici de la primavera.
Es considera acqua alta quan la marea supera els 90 centímetres per sobre del nivell normal. Poques vegades passa de 120 centímetres, però quan ho fa provoca danys gravíssims. Amb 135 centímetres, com en el 2004, s’inunda el 80% de la capital.
Les autoritats avisen de l’arribada de l’acqua alta al trencar l’alba mitjançant una alarma, una sirena que avisa de la crescuda. Efectuen cert nombre de tocs en funció de l’altura prevista per a la marea alta (100, 110, 120 centímetres i superiors).
Com a solució tradicional hi són unes passarel·les de fusta que permeten circular per sobre de l’aigua a les zones inundades. Els venecians surten de casa amb les botes d’aigua posades i els turistes solen optar per bosses de plàstic sobre les sabates. Rares vegades surten indemnes.