Provi el lector a fer l’exercici d’elaborar una llista de les sèries que més li han agradat aquest any i veurà lo difícil que resulta ser equànime. Cada vegada més resulta pràcticament inabastable poder seguir la pista del que es produeix anualment a les televisions tradicionals i, encara més, en les plataformes digitals de pagament, on l’abundància és tal que necessites una bona brúixola per orientar el rumb i trobar la ficció adequada als teus gustos.

Com sempre, triar és optar per fílies i fòbies personals i intransferibles, encara que les de l’lector puguin coincidir amb les pròpies. El cronista o el crític, aporta a més elements d’informació que decanten aquestes preferències cap a un costat o un altre.

Per començar, he fet una divisió entre sèries espanyoles i estrangeres. Tot i que les primeres són moltes menys que les segones, també he volgut incloure el meu propi Top Ten. Potser hauria d’haver inclòs algunes de les últimes produccions nacionals, com les ’30 monedes ‘(HBO), d’Álex de l’Església, o’ Digues-me qui sóc ‘(Movistar +), amb Irene Escolar, però encara no he pogut veure-les.

Produccions espanyoles

  1. Antiavalots‘ (Movistar +). Poc més es pot dir d’aquesta magnífica sèrie policíaca amb molt de denúncia social per part de Rodrigo Sorogoyen i Isabel Peña, el seu coguionista habitual. El primer episodi és una meravella i el repartiment a l’complet, amb Vicky Luengo al capdavant, està sensacional.
  2. HIT‘ (RTVE). El bomba juvenil d’aquesta tardor. Les peripècies d’un professor atípic en un institut amb un grup d’alumnes d’empenta. Els protagonistes són Daniel Grao, excel·lent, i uns joves actors que donaran molt que parlar.
  3. Pàtria‘ (HBO). Sensible adaptació de la novel·la de Fernando Aramburu, amb Elena Irureta i Loreto Mauleón encarnant Bittori i Arantxa, les dues amigues enfrontades per la mort de l’marit d’una d’elles a mans d’ETA.
  4. El Ministeri del Temps ‘(RTVE). Segueix sent la ficció més original de l’panorama audiovisual espanyol, amb les seves voltes de rosca a la Història. L’esperada quarta temporada no va defraudar en el seu retorn a TVE al maig, després de dos anys i mig d’absència, amb tots els seus principals intèrprets.
  5. Inés de l’ànima meva‘ (RTVE i Amazon Prime Vídeo). Apassionant adaptació de la novel·la d’Isabel Allende. Ambientada en la conquesta de Xile, recrea la vida d’Inés Suárez de Plasencia, amb una estupenda i apassionada Elena Rivera.
  6. La Unitat ‘(Movistar +). Més que interessant mostra de la feina de la Policia Nacional contra l’islamisme radical, de la mà de Dani de la Torre i amb Nathalie Poza com la comissària Carla Torres.
  7. Mira el que has fet‘ (Movistar +). L’última entrega de la sèrie creada i interpretada per Berto Romero és la millor de les tres que integren aquesta comèdia en clau de autoficció, dirigida amb habilitat (com la segona temporada), per Javi Ruiz Caldera.
  8. La línia invisible‘ (Movistar +). Interessant retrat de el naixement d’ETA, de la mà de Mariano Barroso (excel·lent també la seva prèvia ‘El dia de demà’), i amb Àlex Monner com el primer assassí i després ‘màrtir’ etarra Txabi Etxebarrieta.
  9. Caronte‘ (Telecinco i Amazon Prime Vídeo). Les peripècies d’un expolicia que va passar per la presó, reconvertit a més en advocat penalista, val la pena només per veure de nou en acció a Roberto Álamo (també, fantàstic, a ‘Antiavalots’).
  10. La casa de paper‘ (Netflix). La penúltima temporada de la sèrie dels atracadors de bancs vestits de vermell i amb careta de Dalí va ser tan entretinguda com frustrant: s’han allargat el xiclet fins a la propera i última entrega, segons asseguren. Però no la podíem deixar fora d’aquest llistat.

Produccions internacionals

https://youtu.be/w-fJaQitvS8
  1. Gambito de dama‘ (Netflix). És la sorpresa de la temporada, creada per Scott Frank i Allan Scott i protagonitzada per la fascinant Anya Taylor-Joy, tot un descobriment … i el desig irrefrenable de tornar a jugar a escacs.
  2. El col·lapse‘ (Filmin). Durant i impressionant minisèrie francesa, creada pel col·lectiu Les Parasites (Jérémy Bernard i Guillaume Desjardins), que planteja un futur distòpic tan factible com a pròxim. Els vuit episodis, amb històries independents entre si, encara emparentades, van ser rodades en plans seqüència.
  3. Unorthodox‘ (Netflix). Una altra minisèrie imprescindible, com l’anterior, basada en les memòries de Deborah Feldman, que narra la fugida d’una noia jueva de l’interior d’una asfixiant comunitat jasídica de Brooklyn. El treball de la baixeta protagonista, Shira Haas, és gegantí.
  4. The Mandalorian‘ (Disney +). Les peripècies d’el guerrer de la màscara i un petit Yoda són el millor retorn que es podia demanar a l’explotat univers de ‘Star Wars’ de la mà de Jon Favreau. Fins al penúltim episodi no hem pogut veure (per fi) la cara de Pere Pascal.
  5. The Crown‘ (Netflix). La quarta temporada de la vida dels Windsor ha suposat la irrupció del personatge de Diana de Gal·les (estupenda Emma Corrin) a la família reial britànica i de Margaret Thatcher (una Gillian Anderson una mica passada de voltes) com a primera ministra.
  6. Totes les criatures grans i petites‘ (Filmin). Una minisèrie britànica de la de bon rotllo, amb les històries d’un trio de veterinaris d’un bonic poble del camp anglès. Basada en uns populars llibres de James Herriot, la protagonitzen Nicholas Ralph i Samuel West.
  7. Halt and catch fire‘ (Filmin). La apassionant història d’un grup d’informàtics que, a inicis dels anys 80 de segle passat, va transformar els pesats computadors empresarials en els ordinadors personals actuals.
  8. Little Fires Everywhere‘ (Amazon). De nou Reese Witherspoon, en la doble paper de productora i intèrpret, serveix un potent drama familiar, amb duel actoral amb Kerry Washington, una fotògrafa afroamericana que recorre els EUA amb la seva filla adolescent i un misteri a l’esquena.
  9. Adult Material‘ (Filmin). Una dramèdia sobre el món de cinema porno, centrat en la vida quotidiana d’una ja veterana (trenta!) Estrella de cinema X que ha de reconvertir-se. Hayley Squires, a qui vam veure a ‘Yo, Daniel Blake’ és la curiosa protagonista.
  10. La ruta dels diners‘ (Filmin). Fantàstic ‘thriller’ financer escandinau, que compta amb Jeppe Gjervig Gram, un dels responsables de la prestigiosa ‘Borgen’, com cocreador d’aquesta sèrie sobre els draps bruts dels directius d’una empresa d’energies renovables.